fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Schoolgids 2025-2026

1. CBS De Weerklank

1.1. Woord vooraf

Van harte welkom bij De Weerklank!

In deze schoolgids vindt u belangrijke informatie over onze werkwijze, visie en de dagelijkse gang van zaken op onze school. De gids is bedoeld als naslagwerk en biedt een helder overzicht van wat u van ons mag verwachten en wat wij van u als ouder vragen in de samenwerking rondom uw kind.

Op De Weerklank staat het leren en ontwikkelen van ieder kind centraal. We bieden een veilige, respectvolle omgeving waarin we kinderen uitdagen en ondersteunen om het beste uit zichzelf te halen. Als open christelijke school verwelkomen we alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, en werken we aan brede vorming met aandacht voor waarden, talenten en toekomstgericht leren.

Ons team werkt met veel betrokkenheid en deskundigheid. Door te kiezen voor een doordachte, onderbouwde aanpak, gebaseerd op onderzoek en ervaring, zorgen we voor goed onderwijs waarin alle kinderen zich gezien en gehoord voelen.

We hopen dat deze gids u een duidelijk beeld geeft van onze school. Heeft u na het lezen nog vragen of opmerkingen, neem dan gerust contact met ons op. 

Namens het team van CBS De Weerklank
Joanieke Seton
directeur

1.2. Contactgegevens

Christelijke Basisschool De Weerklank
Beatrixlaan 2a
3273 AB Westmaas
0186-571416
deweerklank.csgdewaard.nl

Social media
https://www.instagram.com/cbsdeweerklank 
https://www.facebook.com/cbsdeweerklank

Schooldirecteur
Joanieke Seton 
j.seton@csgdewaard.nl 

Schoolbestuur 
CSG De Waard 
Maseratilaan 14
3261 NA
Oud-Beijerland
0186-621461
bestuur@csgdewaard.nl 

Bankrekeningnummer van de school:
IBAN: NL43 RABO 0323 0415 82
CSG De Waard, inzake CBS De Weerklank

Bankrekeningnummer van de ouderraad:
(voor de ouderbijdrage)
IBAN: NL48 RABO 0369 9574 82
CSG De Waard, inzake Ouderraad De Weerklank

Bankrekeningnummer van de TSO (overblijven):
(uitsluitend voor de kosten van het overblijven)
IBAN: NL51 RABO 0324 0321 96
CSG De Waard, inzake Overblijven De Weerklank

 

2. De school

2.1. Missie en Visie

Bij De Weerklank geloven we dat goed onderwijs het verschil maakt, voor nu en voor de toekomst.

Ouders/verzorgers en het team dragen samen bij aan de ontwikkeling van het kind. Door die samenwerking krijgt ieder kind de kans om zich te ontwikkelen en kleur te geven aan zijn of haar eigen toekomst.

Ons logo sluit hierop aan en onderstreept onze missie en visie:
Samen de toekomst kleur geven!

2.2. Visie op leren

Relatie en verwachtingen 
Om tot bijzonder goed onderwijs te komen is het hebben van positief welbevinden en goede relaties essentieel. Relaties tussen leerlingen onderling, maar ook tussen leerkracht en leerling. Wanneer leerlingen zich goed voelen, komen zij beter tot leren. Op De Weerklank vinden we het hebben van relaties daarom een wezenlijk onderdeel van het leren. 
Leerkrachten werken aan de relatie met leerlingen door onder andere oog te hebben voor de leerlingen door te groeten bij binnenkomst, complimenteren te geven en regelmatig informele gesprekjes te hebben. Onderdeel van een goede relatie is ook het hebben van hoge verwachtingen. Op De Weerklank hebben we hoge verwachtingen van onze leerlingen. Waarbij we zien dat alle leerlingen zich ontwikkelen (zowel cognitief als sociaal emotioneel), passend bij zijn of haar potentieel. Referentieniveaus 2F voor taal en 1S voor rekenen zijn onze ambitie voor iedere leerling. Onderzoek toont aan dat het hebben van hoge verwachtingen, het onderwijs op positieve wijze beïnvloedt (Rubie-Davies, 2022). Dit betekent voor ons echter niet dat alle leerlingen hoge resultaten moeten behalen. We streven naar hoge resultaten, passend bij het potentieel van de leerling. 

Kenniscurriculum
De Weerklank ziet kennisoverdracht als de hoofdtaak van het onderwijs. Uit onderzoek is gebleken dat kennis altijd vooraf moet gaan aan vaardigheden. De lessen moeten worden ingericht met als doel de overdracht van kennis, gevolgd door herhaling en om vervolgens te komen tot het maken van verbindingen in die kennis. Deze informatie is afkomstig van de negen cognitieve principes om tot leren te komen (Willingham, 2021). 
Hoe we iets gaan onderwijzen, heeft verband met wát we willen onderwijzen (Ashman, 2021). De basisvakken taal en rekenen hebben nog steeds de hoogste prioriteit in ons curriculum. Kennis op deze deelgebieden voorspelt een grotere kans op een succesvolle deelname aan een vervolgopleiding en volwaardige deelname in de maatschappij. (Willingham, 2021)

De leerkrachten op De Weerklank hebben naast deze expertise ook kennis van het model van leren waarbij we uitgaan van de transfer van kennis vanuit het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. Het is essentieel om kennis te verankeren in het langetermijngeheugen. Het kortetermijngeheugen is beperkt belastbaar. Doordat we inzetten op het automatiseren van lesstof, ontlasten we het kortetermijngeheugen en zijn leerlingen beter in staat complexe opdrachten te verwerken. Tevens gaan we uit van het belang van het activeren van de voorkennis, zodat de nieuwe kennis beter beklijft. Onderstaande afbeelding toont een schematische weergave hiervan. 

De Weerklank kiest ervoor om de kerndoelen zoals deze zijn geformuleerd door SLO te volgen. Deze doelen vormen de leidraad van ons lesgeven. 

Bij het inrichten van het onderwijs maken we gebruik van hedendaagse lesmethoden.
Deze methodes zijn een hulpmiddel bij het bereiken van de kerndoelen. Wanneer er wordt gekozen voor een nieuwe lesmethode, baseren we de keuze op dit visiedocument.

2.3. Visie op lesgeven

Om tot goede kennisoverdracht te komen, gaan we op De Weerklank uit van expliciet onderwijzen. Expliciet onderwijzen onderscheid zich in een viertal kenmerken:

  • De leerkracht is bepalend voor de kwaliteit van het onderwijs en heeft zicht op de behoeftes van leerlingen.
  • De leerkracht splitst ingewikkelde taken op, waarna leerlingen instructie krijgen over de onderdelen, alvorens zij hier een geheel van maken. 
  • De leerkracht geeft volledige uitleg over nieuwe begrippen en concepten, de leerlingen hoeven het zelf niet uit te zoeken. 
  • Expliciet onderwijzen is interactief, de leerkracht betrekt alle leerlingen hierbij. (Ashman, 2021.)

Om tot goed expliciet onderwijzen te komen, maken we op De Weerklank gebruik van Expliciete Directe Instructie (EDI) 2.0. 

Differentiatie
Op De Weerklank differentiëren we in instructie en lesstof. Kijkend naar de instructie volgen we de stappen van het EDI model, welke zijn vastgelegd in de kwaliteitskaart EDI.
We vinden het belangrijk dat leerlingen betrokken zijn bij de uitleg. Dit betekent dat alle leerlingen bij nieuwe lesstof dezelfde instructie krijgen/nodig hebben. Na de kleine afsluiting gaan leerlingen zelfstandig aan het werk. Afhankelijk van de ondersteuningsbehoefte van de leerling differentiëren we vervolgens in leertijd en leerinhoud.

Door te differentiëren, anders gezegd werken op niveau, geven we de leerling de ondersteuning of het ondewijs dat zij nodig hebben. 

Zicht op ontwikkeling 
Op De Weerklank vinden we het belangrijk om zicht te houden op de ontwikkeling van de leerlingen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het van belang is om regelmatig te kijken wat de leerlingen hebben geleerd. We gaan bij het toetsen uit van het volgende principe: “Het gaat er vooral om dat de leerkracht controleert of zijn of haar lessen effectief zijn geweest en niet om de leerlingen te labelen” (Ashman, 2021, 87).

Als school werken we aan de bewustwording van het leerproces van onze leerlingen.
We creëren hierdoor eigenaarschap bij de leerlingen. Hiervoor evalueren we de effecten van ons onderwijs door zowel formatief als summatief te toetsen en stemmen vervolgens ons didactisch handelen hierop af. Naast deze manier van toetsen sturen de leerkrachten het leerproces door de leerlingen tussentijdse controle van begrip en feedback te geven.
Op De Weerklank geven we dit op verschillende manieren vorm. In de groepen 1 en 2 gaan we uit van een observatiesysteem en nemen we geen schriftelijke toetsen af. Als observatiesysteem maken we gebruik van de leerlijnen jonge kind van ParnasSys en het CPS toetspakket beginnende geletterdheid. Hiervan gebruiken we de onderdelen letterkennis, analyse en synthese. De resultaten van deze observatie worden ingevoerd in ParnasSys, zodat de resultaten geborgd zijn. In het stukje differentiatie is aangegeven hoe we vervolgens de instructie en de lesstof hierop aanpassen. 

In de groepen 3 t/m 8 wordt gewerkt met twee verschillende toetsen; methodegebonden toetsen en niet-methodegebonden toetsen. De methodegebonden toetsen worden na ieder blok (of thema) afgenomen. In de toets worden vragen gesteld over de aangeboden lesstof van de afgelopen weken. Toetsen worden over het algemeen klassikaal afgenomen. Sommige toetsen, zoals bijvoorbeeld een leestoets, worden individueel afgenomen. Leerlingen voor wie dit nodig is, maken een toets voorafgaand aan het nieuwe hoofdstuk, zodat de differentiatie hierop aangepast kan worden. 

Naast de methodegebonden toetsen nemen we ook niet-methodegebonden toetsen af. We hebben hiervoor gekozen omdat we met behulp van dit toetsinstrument kunnen nagaan of de lesstof beklijft na een langere periode, maar ook of een leerling een voorsprong heeft in de lesstof. Hiervoor maken we gebruik van de leerling in beeld CITO toetsen. Deze toetsen worden twee keer per jaar afgenomen; in februari en in juni. 

Na het afnemen van een toets analyseert de leerkracht de toets en stelt zijn onderwijs hierin bij. We kijken hierbij naar de goede en foute antwoorden, maar ook naar de vaardigheidsgroei van een leerling. Iedere leerling is uniek en behaalt resultaten passend bij zijn of haar potentieel. Op De Weerklank hebben we hoge verwachtingen van leerlingen en vinden we het belangrijk dat leerlingen zich blijven ontwikkelen. 

Voldoende vaardigheidsgroei is daarom belangrijk. De resultaten van deze analyse worden verwerkt in het groepsplan. 

2.4. Visie op identiteit

Voorleven 
Vanuit onze open christelijke identiteit laten we leerlingen kennismaken met het geloof in Jezus Christus en de betekenis die geloven kan hebben in het dagelijks leven.
We willen ze kennis meegeven over de Bijbel en het christendom. Dit doen we door verhalen uit de Bijbel te vertellen, liedjes te zingen en samen te werken met de kerk. We vinden het belangrijk de kerk met de leerlingen te bezoeken d.m.v. een scholendienst of rondleiding en de dominee onder andere bij vieringen op school een rol te geven.
Naast dat we dagelijks de dag starten en eindigen met een gebed, hebben we ook levensbeschouwing op het rooster staan. Hiervoor gebruiken we de methode Kind op Maandag. 

Beleven
We vinden het belangrijk om leerlingen ook mee te geven dat er andere levensovertuigingen zijn en besteden aandacht aan wereldgodsdiensten. De manier waarop we hier planmatig aandacht aan geven, staat beschreven in ons burgerschapsplan.

Inleven
Op CBS de Weerklank vinden we het belangrijk om leerlingen te leren zich in te leven in andere overtuigingen dan die zij zelf hebben. En leren wij onze leerlingen om andere opvattingen te respecteren. Gericht aandacht geven aan (christelijke) normen en waarden staat bij ons centraal. Het zijn belangrijke pijlers in de ontwikkeling van een eigen identiteit. Wie ben ik, waar sta ik voor en wat wil ik graag uitdragen zijn vragen die we niet alleen onszelf stellen, maar waar we ook aandacht aan geven bij leerlingen in hun zoektocht naar wie ze zijn.

We spelen in op kansen die in de klas ontstaan om een dieper gesprek te voeren over verschillende overtuigingen en levenshoudingen.

Samenleven
Wij geloven als school dat we als mens niet individueel op de wereld zijn gezet, maar als onderdeel van een samenleving. We hebben onze naasten lief, zoals we onszelf lief hebben. We leren leerlingen om ook iets te betekenen voor anderen dichtbij en ver weg. Het vullen van de voedselkast om de hoek, het brengen van kerststukjes aan eenzame ouderen, maar ook het ophalen van geld voor zendingswerk elders in de wereld zijn voorbeelden van de wijze waarop we leerlingen leren zorg te dragen voor een ander. 




2.5. Leerlingenaantal en groepsindeling

Op De Weerklank werken wij met combinatiegroepen. Dit betekent dat twee leerjaren in één groep worden samengevoegd. 

Voor het schooljaar 2025-2026 verwachten wij 83 leerlingen. Deze leerlingen zijn verdeeld over vier combinatiegroepen:

Groep 1/2: 16 leerlingen
Groep 3/4: 18 leerlingen
Groep 5/6: 25 leerlingen
Groep 7/8: 24 leerlingen

2.6. Het schoolgebouw

Ons schoolgebouw, gebouwd in 2016, straalt rust en focus uit. Het is modern ingericht en ruim opgezet, wat bijdraagt aan een prettige en inspirerende leeromgeving voor onze leerlingen.

Rondom de centrale hal bevinden zich vijf klaslokalen, een speelzaal en een moderne gymzaal. In de hal zijn diverse leerplekken gecreëerd waar leerlingen kunnen samenwerken of in alle rust zelfstandig kunnen werken.

Vanaf schooljaar 2025/2026 willen we ook een eigen bibliotheek toevoegen als extra plek om te lezen en leren.

3. Het onderwijs

Goed onderwijs begint met een sterke basis. Kinderen moeten leren lezen, schrijven en rekenen, dat is belangrijk voor hun verdere ontwikkeling. In de Wet Primair Onderwijs staat welke vakken op school aangeboden moeten worden. Voor elk vak zijn er kerndoelen opgesteld. Bij het kiezen van nieuwe methodes letten we goed op deze kerndoelen en op de referentieniveaus voor taal, rekenen en lezen.

Maar goed kunnen leren vraagt meer dan alleen goede lesmethodes. Kinderen moeten zich prettig en veilig voelen op school. Wij vinden het belangrijk dat ieder kind zich gezien voelt en met plezier naar school gaat. Pas dan komt het leren echt op gang. In onze visie op leren speelt kennis een belangrijke rol: kennis is nodig om vaardigheden en een goede houding te kunnen ontwikkelen.

 

3.1. Aanbod groep 1 en 2

In de kleutergroepen werken wij aan een brede en evenwichtige ontwikkeling van jonge kinderen. Op een betekenisvolle en actieve manier komen alle ontwikkelingsgebieden aan bod, zoals taal, rekenen, motoriek, sociaal-emotionele ontwikkeling en zelfredzaamheid.

Wij werken thematisch, waarbij we aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Elk thema biedt rijke mogelijkheden tot ontdekken, spelen en leren, zowel in de kring als in de hoeken en bij groepsactiviteiten.

Er wordt doelgericht gewerkt aan voorbereidende activiteiten op het gebied van beginnende geletterdheid en ontluikende gecijferdheid. Zo leggen we een stevige basis voor het leren in groep 3 en verder.

Observatie en ontwikkeling
Alle leerlingen in groep 1/2 worden structureel geobserveerd. Hiervoor gebruiken wij het observatiesysteem Leerlijnen binnen Parnassys. Dit systeem helpt ons de ontwikkeling van ieder kind zorgvuldig in beeld te brengen en hun onderwijsbehoeften te bepalen. Twee keer per jaar worden de observaties afgesloten met een registratie, die we met u bespreken tijdens de oudergesprekken.

Intake en overdracht
Bij de instroom in groep 1 vindt er overdracht plaats tussen de peuterspeelzaal of kinderopvang en onze school. Zo zorgen we voor een goede start. Voorafgaand aan de plaatsing worden ouders uitgenodigd voor een intakegesprek met onze kwaliteitscoördinator. Hierin bespreken we o.a. de voorschoolse ontwikkeling van uw kind en wordt het leerlingdossier opgestart.

Met deze zorgvuldige aanpak zorgen we ervoor dat uw kind zich veilig en welkom voelt in groep 1/2, en zich optimaal kan ontwikkelen.

 

3.2. De methodes

We maken gebruik van de volgende methodes:

Methode kleuteronderwijs - Schatkist (gr. 1 en 2)
Rekenen/Wiskunde - Pluspunt, versie 4 (gr. 3-8)
Aanvankelijk lezen - Veilig leren lezen Zoem (gr. 3)
Voortgezet technisch lezen - Estafette nieuw, versie 3 (gr. 4-8)
Begrijpend lezen -
Nieuwsbegrip XL (gr. 4-8)
Studerend lezen - Blits (gr. 6-8)
Informatieverwerking (gr. 6-8)
Spelling - Staal 2 (gr. 4-8)
Taal: 
luisteren, spreken, schrijven
- Staal 2 (gr. 4-8)
Schrijven -
-
Schatkist (gr. 1/2)
Pennenstreken (gr. 3-8)
Engels - Stepping Stones (gr. 1-8)
Wereldoriëntatie - Meander/Brandaan/Naut (gr. 3/4)
Aardrijkskunde - Meander (gr. 5-8)
Geschiedenis - Brandaan (gr. 5-8)
Natuur en techniek - Naut (gr. 5-8)
Verkeer - Let's Go (gr. 1-8)
Sociaal-emotionele vorming - Kwink (gr. 1-8)
Expressie   Diverse bronnen (boeken)
Muziek - 123Zing (gr. 1-8)
Godsdienstonderwijs - Kind op Maandag (gr. 1-8)
Burgerschap - o.a. Kind op Maandag / Kwink (gr. 1-8)

 

3.3. Vakgebieden

De vakgebieden op onze school
Bij ons op school werken we doelgericht aan de ontwikkeling van alle leerlingen. We bieden onderwijs aan in verschillende vakgebieden. Hieronder leest u per vakgebied wat we aanbieden en met welke methodes we werken.

Rekenen en wiskunde
Vanaf groep 3 gebruiken we de nieuwste versie van de methode Pluspunt 4. We richten ons op het vlot en correct oplossen van sommen en op het toepassen van rekenvaardigheden in alledaagse situaties. We bieden een goede balans tussen traditioneel oefenen (bijv. tafels en bewerkingen) en inzichtelijk rekenen (zoals verhaalsommen). Ook meten, tijd, geld en het leren automatiseren komen uitgebreid aan bod. 

Taal en spelling
In groep 3 starten we met Veilig Leren Lezen (Zoem-versie), een methode waarin lezen, taal en spelling geïntegreerd worden aangeboden. Kinderen leren klanken koppelen aan letters, woorden lezen en spellen. Vanaf groep 4 werken we met Staal 2, onze methode voor taal en spelling. Deze methode sluit aan bij de referentieniveaus en biedt structuur, uitdaging en verdieping. Er is veel aandacht voor spelling, grammatica, woordenschat, zinsbouw en taalbeschouwing. Ook luisteren, spreken en schrijven komen uitgebreid aan bod. 

Lezen
Rijke en afwisselende teksten vormen bij ons de basis voor het leesonderwijs. We vinden het belangrijk dat kinderen niet alleen technisch kunnen lezen, maar vooral ook plezier beleven aan lezen. In een uitnodigende leesomgeving krijgen kinderen dagelijks de kans om te luisteren naar verhalen en zelf boeken te ontdekken die bij hun interesse passen. We bieden een breed aanbod aan jeugdliteratuur, informatieve boeken, strips en gedichten die aansluiten bij hun leefwereld.

Daarnaast leren kinderen leesstrategieën en oefenen ze met het begrijpen en verwerken van teksten. We lezen dagelijks voor, stimuleren zelfstandig lezen en werken samen met de bibliotheek. Jaarlijks doen we mee aan o.a. de Kinderboekenweek, de Nationale Voorleesdagen, gedichtendag en de voorleeswedstrijd.

Schrijven
In groep 1/2 starten we met voorbereidende schrijfoefeningen, zoals het werken aan de fijne motoriek en het herkennen van vormen en patronen. In groep 3 leren kinderen schrijven met de methode Pennenstreken. Die blijft de rode draad in de schrijfontwikkeling tot en met groep 8.

Engels
Engels wordt vanaf groep 1 en 2 spelenderwijs aangeboden via de methode Stepping Stones. In deze groepen leren kinderen Engels vooral door te luisteren, spreken en begrijpen met behulp van liedjes, spelletjes en digitale middelen. Vanaf groep 3 wordt het Engels gerichter aangeboden, waarbij kinderen naast luisteren en spreken ook steeds meer vaardigheden ontwikkelen om zich duidelijk en correct uit te drukken in het Engels. De methode zorgt voor een duidelijke opbouw, herhaling en verdieping zodat zij goed voorbereid zijn op het voortgezet onderwijs.

Wereldoriëntatie
Ook in ons onderwijs aan wereldoriëntatie staat kennisoverdracht centraal. We werken met de methodes Meander (aardijkskunde), Brandaan (geschiedenis) en Naut (natuur en techniek). De lesstof is rijk aan informatie en sluit aan bij de kerndoelen. Vanuit deze kennis worden kinderen uitgedaagd om na te denken, samen te werken, onderzoek te doen en verbanden te leggen. Daarnaast brengen we regelmatig bezoeken aan bijvoorbeeld het Hoeksche Waards Landschap of techniekbedrijven, zodat leerlingen de wereld ook buiten de klas actief kunnen verkennen.

Verkeer
Onze school is in het bezit van het verkeersveiligheidslabel School op Seef. Dit label staat voor een structurele en zorgvuldige aanpak van verkeersveiligheid op en rond de school. Kinderen leren hoe ze veilig en zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen, passend bij hun leeftijd en omgeving. We combineren theorielessen met praktijkoefeningen, zoals verkeerswandelingen en oefeningen op het schoolplein of in het dorp. 

Sociaal-emotionele ontwikkeling
Vanuit onze Christelijke geloofsovertuiging leren we de kinderen dat ieder kind mag zijn zoals hij/zij is.
We leren de kinderen respectvol om te gaan met verschillen tussen mensen, opvattingen en sekse. We gebruiken de methode Kwink in alle groepen. Kinderen leren o.a. samenwerken, zelfvertrouwen opbouwen en omgaan met emoties. Met het programma Kindbegrip volgen we de sociaal-emotionele ontwikkeling. 

Expressie en cultuur
Creativiteit krijgt op onze school volop de ruimte. Kinderen ontdekken en ontwikkelen hun talenten via beeldende vorming, handvaardigheid, drama en muziek. Voor muziek gebruiken we 123Zing en krijgen alle groepen les van vakdocenten van Muziekschool Hoeksche Waard.
We werken samen met Cultuureducatie Hoeksche Waard aan een inspirerend en veelzijdig aanbod op het gebied van kunst en erfgoed. Daarbij besteden we ook aandacht aan ons lokale cultureel erfgoed, zoals de adoptie van het monument ‘De Traan’ in het dorp.

Burgerschap
Burgerschapsvorming is een vast onderdeel van ons onderwijs. Met onder andere Kwink besteden we aandacht aan sociale vaardigheden, normen en waarden, maatschappelijke betrokkenheid en actief burgerschap. Kinderen leren op een respectvolle manier samenleven, verschillen waarderen en een positieve bijdrage leveren aan hun omgeving.

Levensbeschouwing
Voor levensbeschouwelijk onderwijs gebruiken we Kind op Maandag. Aan de hand van verhalen, gesprekken en vieringen maken kinderen op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis met christelijke waarden en tradities. We staan stil bij betekenisvolle momenten in het jaar en stimuleren kinderen na te denken over zichzelf, anderen en de wereld om hen heen.

Gymnastiek
Onze groepen hebben gymnastiek op dinsdag en donderdag. Op dinsdag geven vakdocenten van RegieKr8 de gymles, op donderdag verzorgen de groepsleerkrachten deze zelf. Voor een prettige en veilige gymles vragen we ouders om hun kind gymkleding en gymschoenen mee te geven. Ook verzoeken we om sieraden thuis te laten, zodat kinderen vrij kunnen bewegen.

Jaarlijks doen we samen met OBS De Vlashoek mee aan de Koningsspelen: een sportieve en feestelijke dag waarop bewegen, samenwerken en plezier maken centraal staan.

3.4. ICT in de groepen

Wij vinden het belangrijk dat leerlingen goed worden voorbereid op een maatschappij waarin ICT een grote rol speelt. We willen kinderen vaardig maken in ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid en informatievaardigheden. Wij zien ICT als een middel om remediëring te bieden met extra ondersteuning voor leerlingen die moeite hebben met bepaalde onderwerpen, verrijking met uitdagende oefeningen voor leerlingen die sneller vooruitgaan en feedback op maat om de leerlingen en leerkrachten direct feedback te geven op het behalen van doelen. Hoewel ICT een belangrijke rol speelt in het onderwijs, blijven methodegebonden lessen en toetsen van basisvaardigheden (zoals rekenen en taal) op papier uitgevoerd. Zo wordt ervoor gezorgd dat de motorische ontwikkeling van leerlingen niet wordt beperkt door een teveel aan schermtijd, maar juist wordt gestimuleerd door een gevarieerd onderwijsaanbod. 

Het uitgebreide ICT beleid is te vinden op onze website. 

3.5. Huiswerk

De kinderen van de groepen 3 en 4 krijgen geen huiswerk mee. Incidenteel worden ouders gevraagd hun kind te helpen bij bijv. spelling, lezen of rekenen.
In groep 4 vragen we de ouders wel met hun kinderen geregeld tafelsommen te oefenen. 
Vanaf groep 5 krijgen de kinderen af en toe huiswerk mee om te maken of te leren. Vanaf groep 6 wordt elke week één of meerdere opdrachten huiswerk gegeven.   

4. Het team

Op de Weerklank werken we met een enthousiast en deskundig team, welke bestaat uit schoolassistenten, een kwaliteitscoördinator, een specialist hoogbegaafdheid en (vak)leerkrachten.
Ons team, bestaande uit meesters en juffen van verschillende leeftijden, werkt met veel plezier en passie aan de kwaliteit van ons onderwijs. Ons team volgt ieder jaar verschillende cursussen en teamscholing om zich verder te ontwikkelen, zodat we de leerlingen nóg beter op maat kunnen helpen.

4.1. Leerkrachten

Onze leerkrachten zijn verantwoordelijk voor het verzorgen van het dagelijkse onderwijs in hun groep. Ze zorgen voor de didactische en pedagogische begeleiding van de leerlingen en stemmen het onderwijs af op de leerbehoeften van de kinderen. Elke leerkracht is aanspreekpunt voor ouders betreffende de voortgang en het welzijn van hun kinderen in de groep.

Groep 1/2:
Maandag t/m woensdagmorgen: Mevr. A. van Vliet (juf Agnes)

Donderdag en vrijdagmorgen: Mevr. R. van der Hoek (juf Rianne)

Groep 3/4:
Maandag t/m woensdagmorgen: Mevr. J. Gevers (juf Janine)

Donderdag en vrijdagmorgen: Mevr. M. Kwakernaat (juf Mariëlle)

Groep 5/6:
De gehele week: Dhr. M. van Bussel (meester Mauro)

Groep 7/8:
De gehele week: Dhr. M. Klijn (meester Mitch)

4.2. Directeur

De directeur geeft leiding aan de school en is eindverantwoordelijk voor de dagelijkse organisatie en de onderwijskwaliteit. Zij houdt zich bezig met beleidsmatige zaken zoals personeelsbeleid, leerlingenzorg, financiën en externe contacten. Daarnaast werkt zij samen met het team aan een veilige, stimulerende leeromgeving en een duidelijke koers voor de toekomst.

Directeur:
Mevr. J. Seton (juf Joanieke)
j.seton@csgdewaard.nl
Werkdagen: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag

Wilt u haar spreken? Maak dan bij voorkeur van tevoren een afspraak.

4.3. Kwaliteitscoördinator

De kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor het bewaken en versterken van de onderwijskwaliteit binnen de school. Zij coördineert de interne zorgstructuur, ondersteunt leerkrachten bij het analyseren van leerlinggegevens en draagt bij aan een sterke kwaliteitscultuur. Ook houdt zij zich bezig met beleidsontwikkeling rondom de kwaliteit van het onderwijs en schoolverbetering.

Kwaliteitscoördinator:
Mevr. P. Kanters (juf Patricia)
p.kanters@csgdewaard.nl
Aanwezig op De Weerklank: maandag en donderdag

Op dinsdag en woensdag werkt zij als kwaliteitscoördinator op CBS De Bouwsteen in ’s-Gravendeel, een andere school binnen onze stichting.

4.4. Schoolassistent

De schoolassistent is verantwoordelijk voor het verzorgen van de praktische ondersteuning binnen de school. Dit omvat onder andere het onderhoud van het gebouw, het organiseren van materialen en het ondersteunen van leerkrachten bij verschillende administratieve en praktische taken. 

Schoolassistent:
Mevr. M. Gerards (juf Marja)
Aanwezig op de volgende ochtenden: 
Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag 
Van 08:15-12:30 uur

Op vrijdag is zij om de week afwezig, dit is in de even weken.

4.5. Ambulante begeleiding

Naast de groepsleerkrachten zijn er op De Weerklank ook teamleden met ambulante taken. Zij ondersteunen leerlingen en collega’s op diverse gebieden, afgestemd op expertise en onderwijsbehoefte.

  • Juf Mariëlle Kwakernaat verzorgt op maandag remedial teaching, met focus op lezen via o.a. ‘BOUW!’ en RALFI.

  • Juf Linda Jonkman is specialist hoogbegaafdheid en biedt begeleiding en passend aanbod aan leerlingen die extra uitdaging nodig hebben.

  • Juf Mariëtte Bouman ondersteunt op het gebied van taal en rekenen, zowel in de klas als in subgroepen, en draagt bij aan beleidsontwikkeling. Daarnaast is zij vertrouwenspersoon en pestcoördinator.

4.6. Vakdocenten

Op onze school werken we ook met vakdocenten die specifieke vakken verzorgen, naast de reguliere leerkrachten. Deze vakdocenten zijn gespecialiseerd in hun vakgebied en zorgen ervoor dat leerlingen de nodige kennis en vaardigheden ontwikkelen.

Muziek
Marieke de Vries geeft om de week op vrijdag muziekles, waarbij leerlingen hun muzikale talenten ontwikkelen.

Gym
Meester Sacha van Hillo geeft op dinsdag gymles, waarbij de focus ligt op motorische ontwikkeling. 

4.7. Opleiden in de school

Op De Weerklank bieden we studenten van de PABO en de MBO-opleiding Onderwijsassistent de kans om praktijkervaring op te doen. Zij lopen stage onder begeleiding van de groepsleerkracht, die eindverantwoordelijk blijft.

We werken volgens de werkwijze Opleiden in de School (OidS), binnen het beleid ‘Samen Opleiden’ van CSG De Waard. Ouders worden via de weekbrief geïnformeerd wanneer er een stagiair in de groep is.

Juf Rianne van der Hoek is de stagebegeleider binnen onze school.

5. De ouders

Wij zien ouders als educatieve partners. Dit betekent dat opvoeding en onderwijs een gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn van ouders en school, al hebben de school en de ouders verschillende eindverantwoordelijkheden. De ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen.
De school is verantwoordelijk voor het onderwijs. 
Een voorwaarde voor goed educatief partnerschap is onderling vertrouwen tussen ouders en leraren. 
De gedachte achter educatief partnerschap is, dat de school en de ouders een gemeenschappelijke inspanningsverplichting hebben met als doel: de optimale ontwikkeling van het kind.
Leren en opvoeden gaat in samenwerking tussen school en ouders: dus hand in hand!

5.1. Medezeggenschapsraad

In de Medezeggenschapsraad (MR) zijn zowel ouders als personeel vertegenwoordigd. Samen bespreken zij het (voorgenomen) beleid en oefent de MR advies- of instemmingsrecht uit.

De MR bestaat uit 6 personen: 3 ouders en 3 personeelsleden. De zittingsduur is 3 jaar; deze periode kan met maximaal 3 jaar verlengd worden.Tijdens (een gedeelte van) de MR-vergaderingen is Joanieke Seton, directeur van onze school, aanwezig als adviserend lid. 

De MR vergadert ongeveer 5x per jaar. Deze bijeenkomsten zijn openbaar.

Personeelsgeleding:
Mevr. R. van der Hoek
Mevr. A van Vliet
Dhr. M. Klijn

Oudergeleding:                       
Dhr. J. Dijkers
Mevr. H. Voortman

Mevr. F. van Die-Kout

Heeft u vragen en/of opmerkingen voor de MR dan kunt u zich richting tot de MR via: mr.deweerklank@csgdewaard.nl

 

5.2. Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad

Op stichtingsniveau is er een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR).
Beleidsvoornemens van het College van Bestuur worden op basis van het reglement ter advisering of ter instemming voorgelegd aan de GMR.

Alle bovenschoolse zaken worden besproken in de GMR, terwijl schoolzaken op het niveau van de MR worden behandeld. De GMR bestaat uit acht personen, vier ouders en vier personeelsleden. 

5.3. Ouderraad

De Ouderraad (OR) ondersteunt de leerkrachten bij de organisatie van feesten, sport- en speldagen en andere activiteiten. Dankzij hun inzet kunnen deze evenementen plaatsvinden. De OR vergadert ongeveer vijf keer per jaar; deze bijeenkomsten zijn openbaar.

Voor vragen of contact kunt u mailen naar ouderraad.deweerklank@csgdewaard.nl.

Leden Ouderraad

Personeelsgeleding:
Dhr. M. van Bussel

Mevr. J. Gevers
Mevr. M. Kwakernaat

Oudergeleding:
Mevr. D. de Jong (voorzitter)

Mevr. S. Bisschop (secretariaat)
Mevr. J. Verhorst (penningmeester) (penningmeester.deweerklank@csgdewaard.nl)
Mevr. A. Berkhout
Mevr. Karin Huijer-Luijendijk
Sabrina Voortman

5.4. Ouderbijdrage

De vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten buiten de lessen om is niet verplicht. Extra activiteiten zijn bijvoorbeeld schoolreizen of sportdagen. Kinderen van ouders die hiervoor niet betalen, mogen altijd meedoen en worden niet buiten gesloten.

De vrijwillige ouderbijdrage bedraagt  € 55,- voor het eerste en tweede kind. Voor het derde of vierde kind wordt een ouderbijdrage gevraagd van € 40,- per kind.

U kunt de betaling van de ouderbijdrage overmaken naar:
ouderraad CBS De Weerklank - Westmaas 
rekeningnummer  IBAN: NL48RABO0369957482 
o.v.v. ouderbijdrage 2024-2025.

De activiteiten die wij daaruit betalen zijn o.a.:

  • schoolreis / schoolkamp
  • kerstactiviteiten
  • paasactiviteiten
  • koningsspelen / sporttoernooien
  • museumbezoek
  • musical / muziekavond
  • eindfeest

5.5. Ouderparticipatie

Bij een groot aantal activiteiten zijn ouders actief betrokken: We vinden het fijn en belangrijk dat veel ouders meedenken en meewerken aan het onderwijs. Door de hulp van ouders krijgen kinderen meer aandacht en begeleiding. 

U kunt o.a. helpen bij:

  • Excursies
  • De koningsspelen
  • Diverse kerstactiviteiten
  • Het leesonderwijs
  • Verkeerslessen

Wanneer ouderhulp in een bepaalde groep nodig is, krijgen de leerlingen hierover informatie via Parro via de leerkrachten. Ouders die helpen bij diverse activiteiten in en rond de school doen dit onder verantwoordelijkheid van de groepsleerkrachten en de directie.

Ouders (begeleiders) zonder inzittendenverzekering bij hun autoverzekering mogen geen kinderen vervoeren naar een excursie of andere activiteit.

5.6. Oudercontacten

Gedurende het schooljaar zijn er minimaal drie geplande contactmomenten voor alle groepen. Tijdens deze gesprekken bespreken ouders en leerkrachten de ontwikkeling en het welbevinden van het kind. Ouders ontvangen via Parro een uitnodiging en kunnen daarin zelf een geschikt moment kiezen. Daarnaast is er altijd ruimte om tussentijds een gesprek aan te vragen. De drie vaste contactmomenten zijn:

Startgesprek (kennismaking)
In september vindt het eerste gesprek plaats. Dit gesprek richt zich op het leren kennen van het kind en zijn of haar welbevinden op school.
Data: 22 september t/m 3 oktober 2025

Voortgangsgesprek na het 1e rapport
Bespreking van het eerste rapport, inclusief cijfers voor vakgebieden en resultaten van de Cito-toetsen Leerling in Beeld.
Data: 12 en 13 februari 2026, en van 23 februari t/m 4 maart 2026

Evaluatiegesprek na het 2e rapport
Ouders krijgen de gelegenheid de behaalde resultaten of eventuele zorgen van hun kind(eren) nogmaals met de leerkracht te bespreken (afrondende gesprekken).
Data: 29 juni t/m 3 juli 2026

Groep 5 t/m 8: 
De leerlingen van groep 5 t/m 8 sluiten aan bij de startgesprekken, voortgangsgesprekken en evaluatiegesprekken, omdat wij de leerlingen van de bovenbouw willen betrekken bij hun leerproces. 

Rapporten
Leerlingen ontvangen twee keer per jaar een rapport, gekoppeld aan de toetsmomenten van Leerling in Beeld:


Rapport 1: 10 februari 2026
Rapport 2: 26 juni 2026

In het rapport zit ook een portfolio van de leerlingen. Hierin zitten opdrachten of toetsen waar het kind trots op is. Bij inlevering van het rapport vragen we dat ten minste één ouder het ondertekent voor gezien.

5.7. Inloopmorgen

Regelmatig organiseren wij een inloopmorgen, waarbij ouders/verzorgers de gelegenheid krijgen om samen met hun kind(eren) in de klas te kijken. Tijdens deze momenten kunnen ouders een indruk krijgen van het werk in de klas, de sfeer proeven en zien waar hun kind dagelijks mee bezig is. De inloopmorgen vindt aan het begin van de schooldag plaats en duurt van 08:20 tot 08:45 uur. 

Via Parro worden ouders tijdig geïnformeerd over de data van de inloopmomenten. We nodigen u van harte uit om een kijkje te komen nemen!

5.8. Informatie bij gescheiden ouders

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor zowel ouders als kinderen. Op school merken we soms veranderingen in gedrag of prestaties. We doen ons best om een stabiele, veilige plek te bieden voor het kind en stellen ons neutraal op in conflicten tussen ouders.

Gescheiden ouders zijn samen verantwoordelijk voor het onderling delen van informatie. Lukt dit niet, dan denken wij graag mee. Beide ouders worden uitgenodigd voor oudergesprekken en vieringen, en ontvangen elk een eigen inlog voor het ouderportaal van Parnassys.

Vanuit de AVG geldt:

  • Beide ouders met gezag hebben recht op informatie over hun kind, niet over elkaar.
  • Ouders met gezag mogen het leerlingdossier inzien, voor zover dit betrekking heeft op hun kind.
  • Werkaantekeningen vallen niet onder het inzagerecht, tenzij deze onderdeel zijn van het dossier of worden gedeeld met derden.

Meer informatie is te vinden op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

6. De zorg voor de leerlingen

De zorg voor onze leerlingen begint al tijdens de inschrijving. Samen met de ouders kijken we zorgvuldig of onze school kan voorzien in de onderwijsbehoeften van een kind. Ook nadat leerlingen naar het voortgezet onderwijs zijn vertrokken houden we contact met de vervolgschool om te zien of het daar goed met hen gaat.

6.1. Inschrijving van leerlingen

Als u uw kind wilt inschrijven op De Weerklank kunt u om een inschrijfformulier vragen bij de directie.
U kunt dit formulier ook downloaden vanaf de website. 

Wanneer uw kind 3 jaar en 10 maanden is, mag het 6 dagdelen (morgen of middag) naar school komen om alvast te wennen. Op welke dagen uw kind komt proefdraaien, spreekt u af met de leerkrachten van groep 1/2. Als uw kind 4 jaar is, mag het iedere dag naar school. 

Voor de start neemt onze kwaliteitscoördinator contact met u op. Er vindt een warme overdracht plaats tussen de kinderopvang/peuterspeelzaal en de school. Na het wennen volgt een gesprek met de leerkracht om de ervaringen te bespreken. Enkele weken na de start nodigt de kwaliteitscoördinator ouders uit voor een intakegesprek, waarin ook de voorschoolse ontwikkeling wordt besproken en een leerlingdossier wordt gestart.

 

6.2. Uitschrijven van leerlingen

Van leerlingen die onze school verlaten, wordt een onderwijskundig rapport geschreven. Dit rapport is bestemd voor de nieuwe basisschool of de nieuwe school voor voortgezet onderwijs. Voordat dit rapport wordt vastgesteld, wordt het met de ouders besproken.

6.3. Leerlingvolgsysteem (LVS)

De leerkrachten volgen de ontwikkeling van de kinderen zorgvuldig en leggen deze vast in het
leerlingvolgsysteem Parnassys. Wanneer een kind op cognitief of sociaal-emotioneel gebied meer zorg en aandacht nodig heeft, zal de leerkracht alles doen wat binnen de mogelijkheden ligt om uw kind passende begeleiding te bieden. Indien dit onvoldoende tot resultaat leidt, is uitgebreidere leerlingzorg nodig.

Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs: onderwijs dat hen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun ondersteuningsbehoeften.
Met de invoering van passend onderwijs door de overheid hebben scholen zorgplicht gekregen. Dat betekent dat ze de verantwoordelijkheid hebben om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek te bieden. Het gaat daarbij zowel om leerlingen die worden aangemeld als leerlingen die al op school zitten. De school zoekt in overleg met de ouders een passende plek. Dit kan de eigen school zijn of als de school niet de juiste begeleiding kan bieden, een andere reguliere of een school speciaal (basis) onderwijs.

6.4. De Plusklas

Juf Linda Jonkman verzorgt dinsdag om de week het onderwijs aan kinderen met meervoudige intelligentie en hoogbegaafdheid (HB). Zij begeleidt deze leerlingen en ondersteunt de leerkrachten in de groepen. Daarnaast biedt zij een aantal kinderen extra onderwijs aan in de Plusklas. Dit zijn leerlingen die tijdens de reguliere lessen, exra worden uitgedaagd in hun leerontwikkeling. In de Plusklas krijgen zij cognitief uitdagende opdrachten en wordt er ook aandacht besteed aan het leren leren en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

6.5. De Kangoeroeklas

Binnen CSG De Waard is er een regionale plusklas, ‘De Kangoeroeklas’. In deze klas wordt onderwijs verzorgd aan meer- en hoogbegaafde leerlingen. Deze kinderen denken anders, leren anders en redeneren anders. Naast uitdaging op cognitief gebied hebben deze leerlingen veelal behoefte aan contacten met ontwikkelingsgelijken. Deze klas wordt bovenschools georganiseerd en gefaciliteerd door onze stichting CSG De Waard. De Kangoeroeklas is op dinsdagmorgen in Numansdorp. 

Plaatsing in de Kangoeroegroep kan alleen als er sprake is van (een vermoeden van) hoogbegaafdheid of van hoogbegaafd gerelateerde problematiek of wanneer de leerling een onderwijs- en ondersteuningsbehoefte heeft, die de school in alle redelijkheid niet kan bieden. 
Aanmelden voor de Kangoeroeklas geschiedt via de kwalitietscoördinator van de eigen school.

6.6. Schoolmaatschappelijk werk

Het schoolmaatschappelijk werk is er voor al uw vragen m.b.t. het opvoeden van uw kind(eren). U kunt hierbij denken aan het gedrag van uw kind, moeilijkheden in de thuissituatie, als uw kind onzeker is, als er sprake is van een echtscheiding of als u bepaalde twijfels of vragen heeft. 

U kunt een afspraak maken voor het schoolmaatschappelijk werk via de kwaliteitscoördinator (email: p.kanters@csgdewaard.nl of tel.: 0186 571416).

6.7. Vertrouwenspersoon

Juf Mariëtte Bouman is vertrouwenspersoon voor gesprekken met leerlingen, ouders en evt. leerkrachten. Als u vragen heeft over bepaalde zaken en/of gebeurtenissen die u vertrouwelijk wilt bespreken, kunt u  een afspraak maken met juf Mariëtte.

6.8. Samenwerkingsverband 28.04

Onze school is aangesloten bij het Samenwerkingsverband (SWV) Passend Onderwijs Hoeksche Waard 28.04. Het motto van het SWV 28.04 is: “Geen kind het eiland af”.
Dit wil zeggen dat wij er naar streven elk kind dicht bij huis passend onderwijs te bieden. Helaas lukt dit niet altijd.
De basisondersteuning en de extra ondersteuning van de school is niet altijd toereikend. Wat dit betekent voor u als ouder en voor uw kind kunt u lezen in bijlage 3: Passend Onderwijs.

Adresgegevens:
Samenwerkingsverband Hoeksche Waard 28.04
Rijksstraatweg 74 (2de etage)
3281 LW Numansdorp 

telefoonnummer: 0628201144
Het algemene e-mail adres is: info@swv2804.nl
Website: https://swv2804.nl

6.9. Passend onderwijs

Alle openbare, protestants-christelijke, katholieke scholen en de Leeuwenhartschool maken deel uit van het Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard (SWV) 2804. Samen zorgen we voor passend onderwijs op ons eiland.

Elke school biedt basisondersteuning volgens gezamenlijke afspraken. Deze zijn te vinden in het document Passend onderwijs en de basisondersteuning uitgelegd aan ouders Daarnaast biedt elke school extra ondersteuning, die per school verschilt. Zo vormen we samen een dekkend netwerk van ondersteuning.

Meer informatie:

In de tabel hieronder staat hoe passend onderwijs in de Hoeksche Waard is georganiseerd, verdeeld in verschillende niveaus.

Tabel 1. De niveaus van ondersteuning in beeld.

Niveau 0 en 0’Missie en visie van de school en de basisondersteuning.
Wat is de visie van de school op passend onderwijs en welke afspraken zijn er op school over passend onderwijs gemaakt? Welke expertise heeft de school? Denk aan kennis van rekenproblemen, hoogbegaafdheid of kennis van kinderen die weinig prikkels kunnen hebben. Op niveau 0 en 0’ gaat het om het geven van goed passend onderwijs in de groep door de groepsleerkrachten . Voorbeelden zijn: het geven van individuele instructie, extra of eigen werk geven, extra aandacht voor het bieden van structuur of helpen om te gaan met druk gedrag. 
Niveau 1Extra  ondersteuning binnen de school
Als de basisondersteuning onvoldoende effect heeft en de leerling langdurige en meer intensieve ondersteuning en/of begeleiding nodig heeft, noemen we dat extra ondersteuning. De extra ondersteuning wordt altijd planmatig ingezet aan de hand van duidelijke doelen en wordt gemonitord door de school. Deze aanvullende ondersteuning wordt regelmatig besproken met ouders, geëvalueerd en opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt in een handelingsplan, soms wordt  een OPP ( ontwikkelperspectiefplan) opgesteld. 
Niveau 2Extra ondersteuning in samenwerking met externen
Als de interne ondersteuning op niveau 1 niet tot de gewenste ontwikkeling heeft geleid, kan een externe deskundige op school komen om te bekijken wat uw kind nodig heeft en wat de leerkracht daarvoor moet doen in de klas. De leerkracht, kwaliteitscoördinator, uw kind en u als ouders/verzorgers worden altijd betrokken bij dit traject. Ook hier wordt een handelingsplan of soms een Ontwikkelperspectief ( OPP) opgesteld met duidelijke doelen en afspraken over het evalueren van de voortgang. Dit traject noemen we een CLB-traject en dat duurt minimaal 3 maanden. Er is een vaste groep van externe deskundigen waarmee vanuit het Samenwerkingsverband wordt gewerkt.
Niveau 3Uw kind wordt aangemeld bij de Ondersteuningscommissie van het Samenwerkingsverband.*
Soms komt het voor dat ondanks de inzet van een externe deskundige, een leerling onvoldoende tot ontwikkeling komt. School meldt een leerling dan aan bij onze Ondersteuningscommissie (OC). Dit kan er soms toe leiden dat een leerling wordt verwezen naar ander passend onderwijs, zoals bijvoorbeeld een andere reguliere school of een school voor speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs. 

 

*School meldt in principe aan bij de Ondersteuningscommissie (OC) in overleg met u als ouders/verzorgers. Als ouders/verzorgers kunt u ook uw kind aanmelden bij de Ondersteuningscommissie (OC) als het op school niet goed gaat. Voor beide aanmeldingen geldt dat school eerst niveau 1 en 2 moet doorlopen voordat de aanmelding wordt behandeld. Centraal in de begeleiding staat de vraag: "Wat heeft uw kind nodig om optimaal te leren en goed te functioneren?" Het doel is om het handelen van de leerkracht te verbeteren, zodat beter kan worden voldaan aan de onderwijsbehoeften van uw kind.

DE BASISONDERSTEUNING

De basisondersteuning staat uitvoerig beschreven in het document: passend onderwijs en basisondersteuning uitgelegd voor ouders. In het kort komt het erop neer dat de school voldoet aan de basiskwaliteit van de Inspectie van het Onderwijs en kennis heeft van de meest voorkomende leer- en ontwikkelingsvaardigheden bij leerlingen. Ze zorgen voor een veilige leeromgeving en signaleren vroegtijdig onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. De school biedt lichte, kortdurende ondersteuning en bevordert lees- en spellingvaardigheid, sociale en emotionele ontwikkeling, en taak- en werkgedrag. Ze ondersteunen onderpresterende leerlingen en passend onderwijs aan verschillende niveaus.  Samenwerking met diverse organisaties, zoals schoolmaatschappelijkwerk en de jeugdverpleegkundige gebeurt in het Zorg-Adviesteam (ZAT), dat twee keer per jaar bij elkaar komt. De basisondersteuning voor De Weerklank is concreet beschreven in het protocol basisondersteuning. 

Wat valt niet onder de basisondersteuning?

  • Individuele ondersteuning of psychische begeleiding voor leerlingen met sociale en emotionele problemen die niet voldoende geholpen zijn met basisondersteuning.
  • Individuele ondersteuning voor leerlingen die een onveilige situatie of gevoel van onveiligheid creëren voor zichzelf, klasgenoten of personeel, en die niet genoeg hebben aan de basisondersteuning.
  • Medische handelingen die een BIG-registratie vereisen. 

Om de basisondersteuning goed uit te kunnen voeren zijn op onze school de volgende specialisten werkzaam: 

  • een kwaliteitscoördinator; P. Kanters
  • een vertrouwenspersoon; M. Bouman
  • een aanspreekpunt bij pesten en anti-pestcoördinator; M. Bouman 
  • een preventiemedewerker (RI&E, Arbo-wet, op school of op bovenschools niveau); D. van der Stel

AANVULLENDE ONDERSTEUNING IN DE SCHOOL 

Aanvullend op de basisondersteuning is er soms op verschillende vakgebieden extra expertise op school aanwezig of ontwikkeld. Dit zorgt  voor een breder ondersteuningsaanbod op school. 

 

Op onze school is er extra expertise aanwezig op de volgende gebieden: 

Taal en Rekenen
Leesexpert: M. Kwakernaat
Inzet: coördinator leesondersteuning met behulp van Bouw en Ralfi lezen. 
Remedial teacher: M. Bouman
Inzet: ondersteuning en verrijking op taal- en rekengebied in subgroepjes. 

Sociaal- emotioneel en gedrag
Gedragsspecialist: M. Bouman en P. Kanters
Inzet: beleidsontwikkeling en ondersteunt leerkrachten bij het omgaan met complex gedrag van leerlingen.
Indien nodig zetten wij de ‘Ringaanpak’ in in de groepen 5 tot en met 8, zoals beschreven in het gedragsprotocol. 

Motorische en lichamelijke ontwikkeling
Vakleerkracht bewegingsonderwijs: S. van Hillo 

Medisch handelen en persoonlijke verzorging
Bedrijfshulpverlener: M. Klijn, M. van Bussel en M. Gerards

Verrijking
Meer- en hoogbegaafdheidsspecialist: L. Jonkman
Inzet: beleidsontwikkeling, ondersteunt leerkrachten en leerlingen op het gebied van verrijking. 

ICT
ICT expert: M. van Bussel
Inzet: beleidsontwikkeling,  ondersteunt leerkrachten en leerlingen op het gebied van ICT. 

EXTRA ONDERSTEUNING

Binnen de school (niveau 1)

Als de basisondersteuning onvoldoende effect heeft en de leerling meer langdurige en intensieve      ondersteuning en/of begeleiding nodig heeft, noemen we dat extra ondersteuning. De extra ondersteuning wordt altijd planmatig ingezet en wordt gemonitord door de school. Deze aanvullende ondersteuning wordt regelmatig besproken met ouders, geëvalueerd en opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt in een handelingsplan, soms wordt  een OPP ( ontwikkelperspectiefplan) opgesteld. In dit plan wordt de extra ondersteuning die ingezet wordt om de leerling voldoende te laten ontwikkelen genoteerd. 

Bij de extra ondersteuning zal de kwaliteitscoördinator/kwaliteitsondersteuner van de school betrokken zijn.  

 

Op De Weerklank wordt de expertise die ingezet wordt binnen de basisondersteuning (niveau 0), waar nodig opgeschaald naar niveau 1. Door de inzet van deze deskundigen kunnen wij leerlingen gerichte ondersteuning bieden en leerkrachten begeleiden bij specifieke hulpvragen.

Extra ondersteuning: samenwerking met externen (niveau 2)

Wanneer ondanks alle inzet van de school en de interne ondersteuning de school handelingsverlegen blijft, kan de school beslissen om een externe ondersteuner betrekken. De school betaalt een groot deel van de externe ondersteuning vanuit de passend onderwijsgelden, die zij ontvangen via het Samenwerkingsverband en waarover zij jaarlijks verantwoording moeten afleggen. Sommige ondersteuning wordt anders bekostigd.  

Welke externe ondersteuning kunnen scholen inzetten?

  • CLB-begeleiders (met o.a. expertise op het jonge kind, hoogbegaafdheid, werkhouding/executieve functies, dubbel bijzondere leerlingen, gedrag) > betaald door school.
    • Key2Teach coach – begeleid de leerkracht in de interactie met een leerling als er sprake is van complex gedrag in de klas > betaald door school. 
  • Ambulante begeleiding cluster 3, bij bijvoorbeeld leerlingen met cognitieve achterstanden, syndroom van Down, hersenletsel > betaald door het Samenwerkingsverband.
  • Leerkracht begeleiding door een orthopedagoog met specialisme taalproblematiek bij nieuwkomers/NT2 > betaald door het Samenwerkingsverband.
    • Ambulante begeleiding Rijndam, voor ondersteuning bij langdurig zieke leerlingen, Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), leerlingen met fysieke problematiek en/of overprikkelingsproblemen > betaald door het Samenwerkingsverband.
  • Auris Ambulante dienstverlening voor ondersteuning bij ernstige spraak- en taalproblematiek en/of auditieve problematiek > landelijke bekostiging.
  • Visio, bij ernstige visuele problemen > landelijke bekostiging.
  • Aanmelding bij de Ondersteuningscommissie om te beoordelen wat de meest passende onderwijsplek is > betaald door het Samenwerkingsverband. 

De scholen brengen ouders altijd op de hoogte van deze inzet. Meer informatie is te vinden op www.swv2804.nl

Extra ondersteuning kan langdurig zijn maar, kan ook bestaan uit één consult. Dit kan per school en per situatie verschillen. De extra ondersteuning is met name gericht op het optimaliseren van het handelen van de leerkracht. Is deze ondersteuning langdurig dan stelt de school samen met u een plan op. Dit heet een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). Een OPP is een plan van aanpak. Bij het opstellen van het plan van aanpak moet de school ook de leerling die het betreft en zijn/haar ouders betrekken op alle onderdelen in het plan. Ouders hebben instemmingsrecht op het handelingsdeel. In het OPP geeft de school aan hoe de mening van de leerling/ouders is meegenomen in het plan. 

Hoorrecht op het ondersteuningsaanbod van de school.

Alle leerlingen moeten in staat gesteld worden om hun mening te geven over het ondersteuningsaanbod van de school. Dit is een recht, het is niet verplicht voor de leerling om zijn of haar mening te geven. Dit kan bijvoorbeeld via een onderzoekje op school of via een gesprek met de leerling of de groep. Op school hebben we ervoor gekozen om dit als volgt in te richten: We halen input op via leerlinggesprekken, kindgesprekken in het kader van het groepsplan, en via de leerlingtevredenheidspeiling. Leerkrachten voeren daarnaast regelmatig groepsgesprekken, waarin leerlingen kunnen aangeven wat zij nodig hebben om zich prettig en ondersteund te voelen op school.

Aanmelden bij de Ondersteuningscommissie (niveau 3)

Als de ondersteuning op school onvoldoende blijkt, kan de school (in overleg met ouders) de leerling aanmelden bij de Ondersteuningscommissie, die de behoeften van het kind onderzoekt en advies geeft over de meest geschikte onderwijsplek. Dit resulteert in twee onafhankelijke deskundigheidsadviezen. Vanaf 1 augustus 2025 is SBO-school Het Pluspunt de enige SBO-school in de Hoeksche Waard. Meer informatie over de werkwijze van de Ondersteuningscommissie is te lezen op onze website: www.swv2804.nl.

Speciaal onderwijs valt onder de Wet op de Expertise Centra (WEC). Deze onderwijsinstellingen zijn ondergebracht in zogeheten clusters.

Er zijn 4 clusters:

Cluster 1 Speciaal onderwijs voor visueel gehandicapte leerlingen.
Cluster 2 Speciaal onderwijs voor auditief gehandicapte leerlingen en leerlingen met taal/spraakproblemen.
Cluster 3 Speciaal onderwijs voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapte leerlingen.
Cluster4 Speciaal onderwijs voor kinderen met ernstige gedragsproblemen of psychiatrische stoornissen.

Binnen de Hoeksche Waard hebben we alleen een cluster 3-school, SO de Ark in Oud-Beijerland (Home - De Ark ). In omringende gemeenten liggen de andere cluster-scholen. 

Om uw kind aan te melden bij het speciaal (basis)onderwijs heeft u een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. Deze wordt afgegeven door de Toelaatbaarheidscommissie (TLC) van het Samenwerkingsverband. Meer hierover is te lezen in onze toelichting op het aanmeldformulier voor ouders, te vinden op onze website: www.swv.2804.nl.

Aanmelding bij een andere school na onderzoek door het SWV

Na het besluit van de Toelaatbaarheidscommissie van het Samenwerkingsverband moet u mogelijk uw kind op een andere school aanmelden. De school moet binnen 6 weken na aanmelding een beslissing nemen over de aanname of afwijzing van uw kind. Deze periode kan met 4 weken worden verlengd als meer tijd nodig is om te beoordelen of de benodigde ondersteuning kan worden geboden.

De school waar uw kind ingeschreven staat heeft de zorgplicht. Zorgplicht betekent dat scholen ervoor moeten zorgen dat elk kind passend onderwijs en extra hulp krijgt als dat nodig is. De school/het schoolbestuur onderzoekt eerst wat voor hulp nodig is en of de school die zelf kan bieden. Soms is hulp van een samenwerkingsverband of andere deskundigen nodig. Als een andere school beter past, helpt de school bij het zoeken. Het schoolbestuur blijft verantwoordelijk, ook als de hulp via het samenwerkingsverband gaat. Meer informatie over aanmelden, inschrijven, etcetera is te vinden op het ouder-jeugdsteunpunt: Homepage - Ouder- en Jeugdsteunpunt Hoeksche Waard. 

Klachtenprocedure

Verschil van mening met een school aangesloten bij SWV PPO

Als ouders/verzorgers een meningsverschil hebben met een school aangesloten bij het SWV PPO HW, kunnen ze direct contact opnemen met het schoolbestuur. Als dit niet tot overeenstemming leidt, kan de zaak worden voorgelegd aan de Geschillencommissie passend onderwijs. Meer informatie is te vinden op www.geschillenpassendonderwijs.nl.

Niet eens met het besluit van de TLC

Als ouders/verzorgers of de aanvragende school het niet eens zijn met het besluit van de Toelaatbaarheidscommissie, moeten ze binnen 6 weken schriftelijk bezwaar maken bij de directeur-bestuurder van het Samenwerkingsverband. Een onafhankelijke deskundige, die niet betrokken is geweest bij de intake. zal de klacht samen met de directeur-bestuurder behandelen. Als dit niet tot overeenstemming leidt, kan de zaak worden voorgelegd aan de Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT). Meer informatie is te vinden op Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT) - Onderwijsgeschillen De Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring sbo/(v)so en op
Klachtenprocedure - Primair Passend Onderwijs Hoeksche Waard. SWV 28.04.

6.10. Jeugdgezondheidszorg

Vanaf schooljaar 2025/2026 werkt Jong JGZ op een vernieuwde manier op onze school. Wat dat precies inhoudt, lees je hieronder.

Jong JGZ biedt vanaf schooljaar 2025/2026 een vernieuwd basisaanbod in Zuid-Holland Zuid.
Zo zorgen we ervoor dat alle kinderen in onze regio de kans krijgen om gezond en gelukkig op te groeien.


Wat houdt dit in?

  • Aandacht en begeleiding: We hebben o.a. aandacht voor groei en ontwikkeling. We kijken samen naar wat jullie nodig hebben en waar we jullie bij kunnen helpen.
  • Vroegtijdige signalering: Ouders, school en Jong JGZ werken nauw samen om eventuele zorgen over gezondheid, gedrag of ontwikkeling snel te signaleren.
  • Toegankelijke ondersteuning: Ouders kunnen laagdrempelig terecht bij de JGZ-professional voor vragen over opgroeien en opvoeden.

Hoe ziet dat eruit?
In het onderstaande schema zie je hoe de momenten van contact op de basisschool eruit kunnen zien. Dit is natuurlijk altijd in overleg met jullie als ouders en jullie kind. Dit is ons basisaanbod. Samen kijken we of dit basisaanbod bij jullie past en waar jullie behoefte ligt. Dat doen we met de landelijke GIZ-methode: Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoefte. Aan de hand van een praatplaat voeren we samen het gesprek. Tijdens ieder moment van contact is er ruimte om jullie vragen of zorgen te bespreken met onze JGZ-professional.

Jong JGZ werkt samen met school, maar is onafhankelijk. Alles wat met ouders en kinderen wordt besproken, is vertrouwelijk. Deelname aan ons aanbod is vrijwillig.


Een nieuwe aanpak

Het kan dus zijn dat de momenten van contact op school er vanaf dit schooljaar anders uitzien dan je misschien gewend bent. Maar maak je geen zorgen: alle kinderen krijgen de juiste aandacht, zodat Jong JGZ eventuele vragen en zorgen met ouders kan bespreken.

Vanaf het schooljaar 2026/2027 rolt Jong JGZ ook de nieuwe invulling van het basisaanbod jeugdgezondheidszorg voor kinderen op het voortgezet onderwijs uit. Daarna gaan we aan de slag met het jonge kind (4- jaar). Meer informatie hierover volgt later op o.a. de website van Jong JGZ.
Webportaal Jong JGZ

Vragen of contact? Heb je een vraag voor de JGZ-professionals op onze school?
Mail contact@jongjgz.nl of bel 088-5664549 (ma t/m vr 08.30-16.30 uur).

Lees meer over JGZ voor 4-12 jarigen op www.jongjgz.nl/4-tot-12-jaar.

 

6.11. Logopedie

In de onderbouw wordt veel aandacht geschonken aan de spraak- en taalontwikkeling. Als we merken dat het kind hierin niet voldoende ontwikkelt, kan de hulp van een logopedist noodzakelijk zijn.
In groep 2 worden alle leerlingen logopedisch gescreend en krijgen ouders waar nodig advies.
Logopedische begeleiding kan ook ingezet worden bij lees- en spellingproblemen.

Er is een nevenvestiging van Logopediepraktijk Spreekvaart in onze school gevestigd is, daardoor kan
logopedische behandeling voor leerlingen van alle groepen op school plaatsvinden.

6.12. 'BOUW!' lezen

In de onder- en middenbouw gebruiken we het programma 'BOUW!' bij kinderen waarbij het fonemisch bewustzijn en/of de letterkennis extra ondersteuning nodig heeft tijdens de eerste fase van het leesonderwijs. 
Het is heel belangrijk dat kinderen die met 'BOUW!' werken ook thuis oefenen om tot een positief resultaat te komen. 

Juf Mariëlle Kwakernaat is onze 'BOUW!'-coördinator. Zij coördineert de zorg m.b.t. het voorbereidend en het aanvankelijk lezen op onze school.

7. De kwaliteit van de school

7.1. Professionaliteit

Op De Weerklank leren we elke dag: niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten. We willen steeds beterworden in wat we doen, zodat we ons onderwijs blijven verbeteren. Dat doen we samen als team, door metelkaar te kijken wat echt werkt in de klas. Daarbij gebruiken we inzichten uit onderzoek en onze eigen ervaring:we nemen beslissingen op basis van wat aantoonbaar werkt voor onze leerlingen (evidence-informed).Onze focus ligt op het leren van de kinderen. We volgen hun ontwikkeling nauwkeurig en passen ons onderwijsaan als dat nodig is. Zo zorgen we ervoor dat elk kind zich optimaal kan ontwikkelen. Als team voelen we onssamen verantwoordelijk voor alle leerlingen, en leren we ook van en met elkaar.

Op De Weerklank blijven we ons onderwijs stap voor stap verbeteren. Veranderingen doen we niet zomaar: we baseren ze op de resultaten van onze leerlingen, inzichten uit onderzoek, gesprekken met het team en dedoelen uit ons schoolplan. We stellen ons bij elke verandering de vraag: 'Wat levert dit op voor onze leerlingen?'We werken als team in een Professionele Leergemeenschap (PLG). Dat betekent dat we samen leren,overleggen, dingen uitproberen en bijsturen. We betrekken het hele team bij nieuwe ideeën en zorgen voordraagvlak. We zorgen ervoor dat veranderingen niet tijdelijk zijn, maar goed worden ingebed in ons dagelijks werk. Dat doen we door afspraken en plannen vast te leggen en regelmatig samen te evalueren

7.2. Onderwijsontwikkelingen

Op De Weerklank werken we doelgericht aan de kwaliteit van ons onderwijs. Onze koers voor de komende vier jaar is vastgelegd in het schoolplan. Hierin beschrijven we onze visie op goed onderwijs, onze ambities en de ontwikkelingen die we willen realiseren.

Elk schooljaar maken we een jaarplan waarin we concrete doelen en acties formuleren die bijdragen aan de uitvoering van het schoolplan. Dit jaarplan wordt besproken met het team en de medezeggenschapsraad, en vormt de basis voor onze professionele ontwikkeling en schoolbrede initiatieven.

Voor het schooljaar 2025/2026 richten wij ons op vier speerpunten:

  • Op onze school behouden en versterken we de sterke basis in taal en rekenen, zodat alle leerlingen het 1F-niveau behalen en waar mogelijk uitstromen op 1S-niveau
  • Op onze school streven we naar een professionele lerende organisatie, waar leerkrachten continu samenwerken, reflecteren en zich ontwikkelen om kwalitatief hoogstaand onderwijs te bied
  • Op onze school versterken we het leesonderwijs door schoolbreed in te zetten op doelgerichte instructie, rijke teksten en een doorgaande lijn in technisch en begrijpend lezen
  • Op onze school hebben we een actueel beleid voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. De kennis en vaardigheden van onze leerkrachten zijn op niveau om deze groep effectief te ondersteunen en uit te dagen.

Deze speerpunten helpen ons om samen steeds beter onderwijs te bieden aan onze leerlingen.

7.3. Kwaliteitsmetingen

Om de kwaliteit van ons onderwijs te blijven verbeteren, voeren wij regelmatig kwaliteitsmetingen uit. We gebruiken hiervoor het instrument WMK (Werken Met Kwaliteit), waarmee we via vragenlijsten structureel feedback verzamelen van leerlingen, ouders en medewerkers.

We meten:

  • Veiligheid – jaarlijks onder leerlingen, tweejaarlijks onder ouders en leerkrachten
  • Tevredenheid – tweejaarlijks onder leerlingen, ouders en leerkrachten
  • Basiskwaliteit – tweejaarlijks onder het team
  • Zelfevaluatie Strategisch Beleidsplan – tweejaarlijks onder de staf en enkele teamleden

Resultaten 2024/2025
CBS De Weerklank scoort op het gebied van tevredenheid goed. Ouders geven de school gemiddeld een 7,9, leerlingen een 7,8 en medewerkers een 8,3. Dit resulteert in een gemiddelde score van een 8,0 voor Tevredenheid. We zijn blij met deze mooie resultaten, die vertrouwen geven voor de toekomst.

Ook op het gebied van veiligheid wordt de school positief beoordeeld. Leerlingen geven de school hiervoor het cijfer 8,0. De totaalscore van De Weerklank komt uit op 3,42 op een 4- puntsschaal, wat ruim boven de norm ligt. In deze vragenlijst zijn geen onvoldoendes gegeven (score tot 2,50). De hoogste scores werden behaald op de beleidsterreinen fysieke veiligheid, psychische veiligheid, sociale veiligheid en materiële voorzieningen.

7.4. Cito-toetsen 'Leerling in Beeld'

Vanaf groep 3 nemen wij twee keer per jaar de Cito-toetsen 'Leerling in Beeld' af. Dit doen we tot en met begin groep 8. In de meeste groepen toetsen we:

  • Rekenen & Wiskunde
  • Begrijpend lezen
  • Technisch lezen (DMT/Avi)
  • Spelling (werkwoorden en niet-werkwoorden)
  • Woordenschat

Daarnaast gebruiken we methodegebonden toetsen en in groep 8 nemen we de Doorstroomtoets af.

Wij zijn van mening dat toetsresultaten en cijfers slechts een deel van het kind laten zien. Cito-toetsen geven een momentopname, een ‘foto’. Wij kijken naar de ontwikkeling over meerdere jaren, de ‘film’. Bij het beoordelen van een leerling kijken we daarom ook naar andere capaciteiten en talenten.

7.5. Overgang naar het volgende leerjaar

Na de zomervakantie stromen leerlingen in principe door naar het volgende leerjaar. Toch kan het voorkomen dat er zorgen zijn over de sociaal-emotionele ontwikkeling of leerprestaties van een kind.

In dat geval bespreken we samen met ouders of het beter is om het leerjaar te herhalen (doubleren) of, in uitzonderlijke gevallen, juist een leerjaar over te slaan. Bij deze afweging kijken we naar zowel de cognitieve als sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.

De beslissing wordt zorgvuldig genomen in overleg met ouders. De school draagt hierin de eindverantwoordelijkheid. Wanneer blijkt dat het aanbod van de school niet voldoende aansluit bij de onderwijsbehoeften van het kind, wordt het zorgtraject voortgezet.

7.6. Schooladvies

Vanaf het schooljaar 2023-2024 maken de leerlingen de doorstroomtoets. Scholen kunnen kiezen uit een landelijk aanbod van verschillende doorstroomtoetsen. Het advies van de school is leidend bij de overgang van leerlingen naar het VO. Dit maakt dat het schooladvies gebaseerd is op meer dan de toetsscores op taal en rekenen.

Wij komen tot ons schooladvies door te kijken naar:

  • (observaties van) sociaal-emotionele vaardigheden
  • (observaties van) praktijkgerichte vaardigheden
  • (observaties van) werkhouding en motivatie
  • resultaten van leerlingvolgsysteemtoetsen
  • resultaten op methodegebonden toetsen
  • resultaat van een capaciteiten- of intelligentieonderzoek
  • zorgdossier van de leerling
  • gesprekken met ouder(s) van de leerling
  • resultaten van de doorstroomtoets. 

Het advies wordt in overleg bepaald door de directeur, kwaliteitscoördinator en betrokken leerkrachten. Als de uitslag van de doorstroomtoets hoger uitvalt dan het gegeven advies, wordt het schooladvies aangepast, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dit niet te doen.

 



7.7. Resultaten eindtoets 8

In groep 8 nemen alle leerlingen deel aan de doorstroomtoets (voorheen de eindtoets). Op De Weerklank nemen wij sinds 2025 de eindtoets van Leerling in Beeld af. Voorheen was dit de IEP eindtoets. De uitslagen worden vastgelegd in het leerlingvolgsysteem en besproken met ouders. Hoewel de doorstroomtoets niet langer bepalend is voor het schooladvies, geeft de uitslag wel waardevolle informatie over de individuele leerling en over het schoolgemiddelde in vergelijking met landelijke en regionale resultaten.

jaar:  schoolresultaat: minimale inspectienorm:
2021 83,5 80
2022 87,7 80
2023 88,1 80
2024 85,2 80
2025 181 -

 

7.8. Overgang naar het voortgezet onderwijs

Eens in de twee jaar organiseren wij in oktober een voorlichtingsavond voor ouders en leerlingen van groep 7 en 8 over het voortgezet onderwijs. Daarna kunnen zij met hun ouders onderwijsmarkten en open dagen bezoeken om verschillende scholen te leren kennen.

Tussen januari en maart ontvangen leerlingen hun voorlopig en definitief schooladvies. Daarna melden zij zich met dit advies aan bij een middelbare school.

De leerkrachten van groep 8 vullen voor elke leerling een onderwijskundig rapport in. Tijdens het adviesgesprek bespreken ouders en school dit rapport, dat na toestemming wordt gedeeld met de vervolgschool. Er vindt een warme overdracht plaats tussen onze school en de middelbare school om de overgang soepel te laten verlopen.

In de Hoeksche Waard kunnen de leerlingen naar de volgende scholen van Voortgezet Onderwijs:
Yuverta - Klaaswaal
Willem van Oranje - Oud-Beijerland
Hoeksch Lyceum - Oud-Beijerland
Actief College - Oud-Beijerland.

Soms gaan leerlingen na groep 8 naar een school buiten de Hoeksche Waard. Ze kiezen dan meestal voor scholen in Barendrecht of Rotterdam.

Wij raden u aan de sites van de diverse scholen te bezoeken en al in groep 7 met uw kind(eren) gebruik te maken van de verschillende open dagen.

7.9. Uitstroom

De afgelopen jaren gingen de leerlingen van groep 8 naar het volgende vervolgonderwijs:

Jaar 2020 2021 2022 2023 2024 2025
Totaal aantal leerlingen

16 19 9 14 24  4
VMBO (BBL/KBL) 6 2 1  1 1  
VMBO GL t/m TL

        3  
VMBO GL t/m HAVO

4 3    2 4  1
HAVO

        2  2
HAVO/VWO

  3 3  8 6  
VWO

6 11 5  3 8  1

Uit de terugkoppeling vanuit het voortgezet onderwijs (klas 3) blijkt dat meer dan 90% van onze schoolverlaters een passend en goed schooladvies heeft gekregen. Dit is een uitstekend resultaat (zie www.scholenopdekaart.nl).

We volgen nauwkeurig naar welk schooltype onze leerlingen zijn doorgegaan om de kwaliteit van ons advies te blijven waarborgen.

7.10. Beoordeling onderwijsinspectie

Op 26 oktober 2020 heeft de school online bezoek gehad van de onderwijsinspectie. Tijdens dit bezoek is gesproken over de thema’s waaraan de school op dit moment werkt m.b.t. kwaliteitsverbetering. Tevens moest de school aangeven waarom deze thema’s zijn gekozen. De volgende thema’s zijn besproken:
* Het versterken van het rekenonderwijs in de bovenbouw.
* Het versterken van het leesonderwijs in de midden- en bovenbouw.
* Leerlijnen Jonge kind (groep 1/2)
Daarnaast is er gesproken over de samenstelling van de leerlingenpopulatie van de school.

De inspectie was zeer tevreden over de organisatie en invulling van het onderwijs. Tevens kreeg de school complimenten voor de invulling van de diverse onderwijskundige thema’s.

7.11. Sociaal-emotionele vaardigheden

7.11.1. Gedrag & Pesten

Pesten op school is een probleem voor kinderen, ouders en leerkrachten. Pesten richt altijd schade aan. Zodra pesten wordt geconstateerd, wordt er zo snel mogelijk ingegrepen.
 
De inbreng en medeverantwoordelijkheid van leerlingen vinden wij belangrijk in ons beleid m.b.t. het omgaan met pesten. Ook tijdens de lessen uit Kwink en Kind op Maandag wordt er in alle groepen aandacht besteed aan gedrag en het positief omgaan met elkaar.
Hoe wij omgaan met pesten is beschreven in ons Gedragsprotocol. Dit protocol kunt u vinden op onze website.

7.11.2. Veiligheid leerlingen

Voor de leerlingen van de bovenbouw wordt ieder jaar in februari anoniem een vragenlijst uitgezet over hun veiligheidsbeleving. De resultaten worden besproken binnen het team en, indien nodig, ook met de groepen zelf. Afhankelijk van de uitkomsten organiseren we specifieke (groeps)activiteiten om de veiligheid te bevorderen.

De totaalscore van De Weerklank komt uit op 3,42 op een 4- puntsschaal, wat ruim boven de norm ligt. Daarmee scoort de school ruim voldoende. Er zijn in deze vragenlijst geen onvoldoendes gegeven (score tot 2,50). De beleidsterreinen met de hoogste scores zijn: fysieke veiligheid, psychische veiligheid, sociale veiligheid en materiele zaken.

Ons veiligheidsplan is te vinden op onze website.

7.12. Leerlingenraad

Op onze school vinden we het belangrijk dat kinderen een stem hebben in hun eigen schoolomgeving. Daarom hebben we een leerlingenraad. In de leerlingenraad zitten vertegenwoordigers uit de groepen 6, 7 en 8. Zij worden aan het begin van het schooljaar gekozen door hun klasgenoten.

De leerlingenraad komt regelmatig bijeen om mee te denken over schoolzaken die voor kinderen belangrijk zijn. Denk hierbij aan ideeën voor een leuke pauze-invulling, het organiseren van activiteiten of het geven van feedback op regels en afspraken in en rond de school. Zo leren leerlingen op een actieve manier wat democratie inhoudt, hoe je samen beslissingen neemt en hoe je op een respectvolle manier je mening kunt geven.

De input van de leerlingenraad wordt serieus genomen. De leerkracht die de raad begeleidt, zorgt ervoor dat ideeën besproken worden binnen het team. Waar mogelijk worden de suggesties van de leerlingen ook daadwerkelijk uitgevoerd. Zo bouwen we samen aan een school waar iedereen zich gehoord voelt.

8. Huishoudelijke afspraken

8.1. Schooltijden

Schooltijden gedurende de schoolweken:

Maandag 08.30 - 12.00 13.15 - 15.15
Dinsdag 08.30 - 12.00 13.15 - 15.15
Woensdag 08.30 - 12.30  
Donderdag 08.30 - 12.00 13.15 - 15.15
Vrijdag 08.30 - 12.30  

Om 08.20 en 13.05 uur gaat het hek open bij het onderbouwplein. Ouders/verzorgers mogen hun kind(eren) tot aan de buitendeur van het lokaal brengen, waar zij worden opgevangen door de leerkracht. Korte mededelingen kunnen dan worden doorgegeven; voor een uitgebreider gesprek kunt u een afspraak maken via Parro of mail.

Na schooltijd worden de kinderen weer opgehaald bij het onderbouwhek. Ouders met vragen kunnen dan ook bij ons terecht.

Leerlingen van groep 5 t/m 8 verzamelen zich vóór schooltijd op het plein aan de Beatrixlaan. Zodra om 08.25 uur de bel gaat, stellen zij zich op in de rij en gaan samen met de leerkracht naar binnen.

Na schooltijd mogen de kinderen op het plein blijven spelen. De school is dan niet meer verantwoordelijk. Wel spreken we leerlingen aan op gedrag en taalgebruik indien nodig, en behouden we het recht om kinderen van het plein te sturen als de situatie daarom vraagt.

Lesuren van alle groepen per werkweek en schooljaar:

per week 24:30 uur
per jaar minimaal 940 uur

Onze groepen hebben elk schooljaar ongeveer 960 lesuren per jaar.

8.2. Vakantierooster en studiedagen

Vakanties schooljaar 2025 - 2026

Herfstvakantie 18 oktober  t/m 26 oktober
Kerstvakantie 20 december t/m 4 januari 2025
Voorjaarsvakantie 14 februari t/m 22 februari
Goede Vrijdag en Paasvakantie  3 april t/m 6 april
Meivakantie 19 april  t/m 5 mei
Hemelvaartvakantie 14 mei t/m 15 mei
Pinkstervakantie 25 mei    
Zomervakantie 18 juli t/m 30 augustus


Vrije dagen i.v.m. studiedagen personeel


Woensdagmorgen 11 februari 2026
Maandag 18 mei 2026
Vrijdagmorgen 12 juni 2026

8.3. Communicatie

8.3.1. Maandbrief en kalender

Goede en duidelijke communicatie met de ouders/verzorgers vinden wij heel belangrijk. Indien u verbeterpunten heeft horen wij dat graag.

Aan het begin van iedere maand ontvangt u per mail de maandbrief en een maandkalender. In deze brief en op de kalender leest u bijzonderheden van een komende maand. 
Ouders kunnen de maandbrief en de maandkalender ook lezen op de website

8.3.2. Weekbrief

De ouders van alle groepen krijgen aan het einde van de week een weekmail van de groep van hun kind(eren). In deze brief staan bijzonderheden van de groep en de agenda voor de komende week. 
In deze agenda staat ook het huiswerk vermeld voor de groepen.

8.3.3. Parro

Parro is een communicatiemiddel waarbij we de communicatie tussen ouders en school willen versterken. Parro is een app op uw telefoon, waarbij u regelmatig updates krijgt van wat er in de klas gebeurt. Waar de kinderen mee bezig zijn, een opmerking of vraag vanuit de leerkracht. Ook wordt er via Parro om ouderhulp gevraagd bij bijvoorbeeld lezen, verkeer of een andere activiteit waarbij ouders nodig zijn.

Ook is het via Parro mogelijk om korte berichten door te geven aan uw leerkracht. Ook ziekmeldingen mag u via Parro doorgeven. Parro is uitsluitend voor intern gebruik. Foto's, video's of berichten mogen niet met derden worden gedeeld.

Het plannen van oudergesprekken doen we ook via Parro. Ouders kunnen zichzelf dan inschrijven op voorgestelde data en een tijdstip uitkiezen dat hen het beste uitkomt. Ouders met meerdere kinderen op school plannen meerdere gesprekken in.

8.3.4. Website en app CSG De Waard

Onze school heeft een 'eigen' website binnen de website van CSG De Waard. Aan deze website is ook een app gekoppeld. U kunt de app downloaden bij de Appstore of Playstore. U zoekt op CSG De Waard. Op de app ontvangt u ook push berichten als er nieuws is. Op de website en app vindt u het laatste nieuws van De Weerklank. Naast informatie kunnen dit ook foto’s zijn.

De website en app zijn afgestemd op de nieuwe AVG privacyregels. De website en app hebben een klein openbaar deel, maar het grootste deel zit achter een beveiligde login, die gekoppeld is aan het e-mailadres dat de ouders aan school hebben opgegeven. 
De website is te vinden op: www.deweerklank.csgdewaard.nl

Informatie en foto's van onze school staan ook op onze facebookpagina. Incidenteel gebruiken we foto’s van kinderen bij berichten in de regionale krant 'Het Kompas'. Tevens staan er geregeld berichten over school op de website van deze krant (online berichten) en op HoekscheWaards nieuws.

Meer informatie over het gebruik van sociale media: zie 4.3.3.: Parro

 Afspraken binnen CSG De Waard over de AVG privacy regels:

* Op het openbare deel van onze website / app en op facebook plaatsen we foto’s van groepjes leerlingen, nooit individuele leerlingen. 
* We noemen geen achternamen van leerlingen.
* Ouders geven bij de inschrijving -schriftelijk- toestemming voor het plaatsen van foto’s en video’s op:
- schoolapp en website (openbaar deel / achter de log-in).
- facebook van de school.
- nieuwsberichten naar regionale en landelijke kranten.
- de schoolgids.
* Indien ouders geen toestemming geven: geen plaatsing.

Ouders kunnen hun keuze zelf wijzigen via Parro.

8.3.5. Ouderportaal Parnassys

Als team van De Weerklank vinden wij betrokkenheid van ouders belangrijk.
Bij ons administratie- en leerlingvolgsysteem Parnassys is een ouderportaal beschikbaar. Via dit ouderportaal kunnen wij u meer en beter informeren over uw kind, bijvoorbeeld over de algemene gegevens van het kind (personalia en gezin), medische zaken, uitslagen van de toetsen en absenties. In dit ouderportaal kunnen de ouders met een eigen inlog de vorderingen van hun kinderen volgen.  

Gebruikersnaam en wachtwoord. 
Vanuit de school ontvangt u, op het door u opgegeven e-mail adres, een inlogcode (gebruikersnaam en wachtwoord). De eerste keer logt u in met deze gegevens.

Als u uw gebruikersnaam kwijt bent, kunt u een mail sturen naar het emailadres school: deweerklank@csgdewaard.nl. De school kan een nieuwe gebruikersnaam voor u aanvragen.
In eerste instantie wordt ook het wachtwoord automatisch toegewezen door het systeem van Parnassys. U kunt uw wachtwoord wijzigen via de knop “Wachtwoord veranderen”. 
Via de optie “Wachtwoord vergeten?” op de inlogpagina kunt u een nieuw wachtwoord aanvragen. 

Het ouderportaal is beschikbaar voor de ouders van alle groepen.

8.3.6. AVG

Met ingang van 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Met deze verordening worden de regels rondom de verwerking van persoonsgegevens verder aangescherpt.

Als u uw kind inschrijft op De Weerklank wordt u gevraagd het formulier AVG in te vullen. Hierop kunt aangeven waar u toestemming voor geeft met betrekking tot de privacygegevens. Jaarlijks wordt u gevraagd of u deze gegevens nog wilt aanpassen.

CSG De Waard en onze school nemen de verantwoordelijkheid voor de privacy en de persoonsgegevens serieus. CSG De Waard en onze school verwerken alleen persoonsgegevens die rechtmatig zijn verkregen (zoals bedoeld in art. 6 van de AVG). Deze persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt ten behoeve van het onderwijs, de ontwikkeling en het welbevinden van de kinderen.Wij gaan zorgvuldig om met informatiebeveiliging en privacy. Meer informatie hierover is te vinden op de website van CSG De Waard.

8.4. Vakantie en verlof

8.4.1. Vakantieverlof

Ouders dienen een verlofaanvraag tijdig in bij de directie en respecteren het besluit van de directie om wel/geen verlof te geven. Voor het toekennen van extra vakantieverlof zijn regels opgesteld.
De leerplichtwet bepaalt dat vakantieverlof uitsluitend kan worden verleend indien ouders vanwege de aard van hun beroep en/of specifieke omstandigheden niet tijdens de schoolvakanties op vakantie kunnen gaan.

Vakantieverlof kan alleen worden verleend indien:
- het in verband staat met de specifieke aard van het beroep van één van de ouders en als het niet
  mogelijk is om binnen een van de schoolvakanties op vakantie te gaan.

- een werkgeversverklaring wordt overlegd waaruit blijkt dat geen verlof binnen een van de officiële
  vakanties mogelijk is.

Onder de bovengenoemde voorwaarden mag vakantieverlof:
- eenmaal per schooljaar worden verleend.
- niet langer duren dan 10 schooldagen.
- niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
Vrijstellingsaanvragen voor meer dan 10 dagen moeten bij de leerplichtambtenaar worden ingediend.

De directeur beslist of het extra verlof opgenomen mag worden (of niet). Afwijzing van verlof wordt schriftelijk toegelicht.
Belangrijk: uitgangspunt bij het beoordelen van verlof zijn de richtlijnen vanuit Leerplicht.

8.4.2. Bijzonder verlof

Aanvragen voor een vrijstelling van schoolbezoek gebeurt bij de schoolleiding via het hiervoor bestemde formulier op de website van onze school. De directie keurt dit verzoek vervolgens met opgaaf van reden goed of af.

Verlof kan worden verleend:
*  voor het nakomen van een medische afspraak;
*  voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten;
*  bij het 25, 40 en 50 jarig ambtsjubileum van (groot)ouders;
*  bij het 12 ½, 25, 40, 50 en 60 jarig huwelijksjubileum van (groot)ouders;
*  bij het overlijden van bloed- of aanverwanten;
*  bij verhuizing of gezinsuitbreiding.

Bij overige gewichtige omstandigheden geldt: alleen in zeer belangrijke gevallen, dus niet voor carnaval, wintersport e.d. Voor het van school houden van leerlingen om "onwettige" redenen zijn de ouders van betreffende leerlingen verantwoordelijk. 
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim zonder geldige reden te melden bij de leerplichtambtenaar. 


Voorwaarden voor (ander) geoorloofd schoolverzuim:
* bij ziekte moet dit voor aanvang van de schooldag worden medegedeeld.

* bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de directeur vooraf worden geïnformeerd.
* voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.

8.4.3. Verzuimbeleid

Leerlingen gaan in de regel vanaf 4 jaar naar school. 
Met ingang van de maand nadat het kind 5 jaar is geworden, wordt het volgens een wettelijke bepaling leerplichtig. Een vijfjarig kind mag nog wel 5 uur per week verzuimen zonder opgaaf van reden.
Wij vinden het echter prettig als u eventueel verzuim doorgeeft aan de leerkracht. Daar wij de totale vorming van kinderen erg belangrijk vinden, verzoeken wij ouders zo min mogelijk van deze mogelijkheid gebruik te maken. Vanaf 6 jaar is een kind volledig leerplichtig.


Verzuimregistratie.
Wij houden van alle ingeschreven leerlingen de afwezigheid bij in Parnassys.
Ouders melden hun kind ziek of afwezig tussen 8.15 - 8.30 uur bij de groepsleerkracht of juf Marja Gerards (schoolasssitente). Ouders kunnen hun kind(eren) ook zelf afwezig melden via Parro.
Als kinderen niet op school zijn, belt de school naar de ouders om te informeren waarom het kind niet op school is. 
Als een kind frequent ziek of afwezig  wordt gemeld, volgt een gesprek met de kwalitietscoördinator of de directeur. Afhankelijk van het gesprek kan een melding worden gedaan bij de leerplichtambtenaar. Ouders worden hiervan -schriftelijk- op de hoogte gesteld. 

Als een leerling verzuimt zonder dat hiervoor verlof is gegeven zijn de ouders van de leerling strafbaar.
Wij verzoeken u dringend met het bovenstaande rekening te houden en niet onnodig en ongevraagd verlof op te nemen. De schoolleiding is verplicht de leerplichtambtenaar mededeling te doen van ongeoorloofd schoolverzuim. De leerplichtambtenaar kan dan direct een proces-verbaal opmaken.

8.4.4. Te laat aanwezig

Wij houden het te laat komen van leerlingen bij. Voor de lesgang is het storend als het kind te laat binnenkomt en tevens is het voor uw kind erg vervelend om later binnen te komen.
Ook te laat komen geldt als ongeoorloofd verzuim. Als kinderen veelvuldig te laat komen, vindt een gesprek plaats met de ouders en kan melding gedaan worden bij de leerplichtambtenaar.

Beleid m.b.t. 'te laat' komen:

* Bij drie keer te laat komen op school:
De leerkracht stuurt de ouder(s)/verzorger(s) -cc. de directie- een e-mail met de melding dat de leerling drie keer te laat is gekomen.

* Bij zes keer te laat komen op school:
De directie stuurt ouder(s)/verzorger(s) -cc. aan de leerkracht- een e-mail waarin wordt gewaarschuwd dat de leerling zes keer te laat is gekomen. In deze e-mail wordt aan de ouder(s)/verzorger(s) duidelijk gemaakt dat er bij negen keer te laat een melding bij Leerplicht van de leerling zal worden gedaan.

* Bij negen keer te laat komen op school:
De school doet een melding bij Leerplicht van de leerling. De ouder(s)/verzorger(s) worden schriftelijk op de hoogte gesteld over deze melding en het aantal keren verzuim. De leerplichtambtenaar stuurt de ouder(s)/verzorger(s) een waarschuwingsbrief. Indien het gezin recentelijk bekend is m.b.t. verzuim bij Leerplicht, worden de ouder(s)/verzorger(s) door de leerplichtambtenaar uitgenodigd voor een gesprek.

8.5. Gezondheid

8.5.1. Allergieën

Er zijn kinderen die een allergische reactie vertonen bij contacten met dieren en/of bepaalde voedingsstoffen.
Andere kinderen reageren op huisstofmijt. Als uw kind op een bepaalde stof allergisch reageert wilt u dit dan doorgeven aan de groepsleerkracht en juf Marja Gerards? U kunt deze informatie ook aangeven via het ouderportaal van Parnassys.

Daar enkele kinderen allergisch reageren op dieren, zijn dieren op het schoolplein en in school niet welkom. Dieren zijn alleen welkom bij bijv. een spreekbeurt, na goedkeuring van de leerkracht.

8.5.2. Hoofdluis

Na elke schoolvakantie voeren wij een luizencontrole uit bij alle leerlingen. Ouders helpen hierbij op vrijwillige basis. Als er hoofdluis of neten worden gevonden, worden de ouders van het betreffende kind geïnformeerd. We zorgen voor een rustige en zorgvuldige aanpak. Als er hoofdluis in de school is geconstateerd, brengen we alle ouders op de hoogte om verspreiding te voorkomen.

8.5.3. Medicijnverstrekking

Als het noodzakelijk is dat leerlingen op school medicijnen gebruiken moeten ouders daarover contact
opnemen met school. Na schriftelijke vastlegging kan met de medicijnverstrekking
begonnen worden. De ouders blijven verantwoordelijk m.b.t. de houdbaarheidsdatum van de medicijnen.
Tevens zijn de ouders verplicht elk nieuw schooljaar de nieuwe leerkracht(en) bij te praten over het
medicijngebruik.

8.5.4. Eten en drinken

Elke woensdag is het fruitdag op school. We hopen dat alle kinderen deze dag fruit bij zich hebben. 
Het is de bedoeling dat alle leerlingen deze dag geen brood of koek meenemen als tussendoortje in de pauze. Ook op andere dagen bevelen we een gezond tussendoortje van harte aan.

8.5.5. Trakteren

Wanneer een kind jarig is mag het trakteren in de eigen groep. Omdat er kinderen (en soms leerkrachten) op school zijn met allergieën, vragen we u om bij de groepsleerkracht na te gaan of dit in de groep van uw kind speelt. Zo kunt u hier rekening mee houden bij het kiezen van een traktatie.

De jarige trakteert alleen de kinderen in de eigen groep, we gaan niet langs andere groepen.

Gezonde traktaties? Heel graag! 

 

8.6. Overige zaken

8.6.1. Overblijven

Op maandag, dinsdag en donderdag kunnen kinderen tussen de middag overblijven. Ze worden begeleid door ons vaste overblijfteam van vrijwilligers. Als christelijke school beginnen en eindigen we de maaltijd met gebed.

De kosten bedragen €2,50 per keer. Bij regelmatig overblijven bestaat de mogelijkheid om een strippenkaart te kopen van 8 x voor €20,- / 16 x voor €40,- of 32 x voor €80,- zodat er niet elke keer geld mee hoeft te worden gegeven aan de kinderen.

Aanschaf strippenkaart: bij juf Marja Gerards (schoolassistente), contant of via bankoverschrijving:
IBAN: NL51 RABO 0324 0321 96
CSG De Waard, inzake Overblijven De Weerklank

Voor vragen over overblijven of aanmelding, kunt u contact opnemen met juf Marja Gerards;
tel. 0186 571416.

 

8.6.2. Buitenschoolse opvang

De Buitenschoolse opvang (BSO) wordt verzorgd door externe partners. Naast onze school wordt de BSO aangeboden door Gro-Up. 

Contactgegevens
Kinderdagverblijf Piratenland
Johannes Kolfstraat 1a
3273 CA Westmaas
0186-573347

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 07:00-18:30 uur 

8.6.3. Verzekering

CSG De Waard heeft voor alle scholen een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.
Deze verzekering dekt schades die zijn ontstaan als gevolg van nalatig handelen van de school.
Deze verzekering geldt ook voor de tussenschoolse opvang. 

Het is niet zo dat deze verzekering alle schades dekt die tijdens schooltijd ontstaan.
Vaak vallen schades onder de verzekering van de ouders van een leerling. Indien u twijfelt kunt u contact opnemen met het bestuurskantoor.

8.6.4. Mobiele telefoon

Op onze school geldt vanaf 2024 een duidelijk telefoonbeleid. Het gebruik van mobiele telefoons, tablets en smartwatches is in de klas niet toegestaan. We willen hiermee afleiding voorkomen, de focus op leren bevorderen en zorgen voor een veilige, rustige leeromgeving.

Het volledige telefoonbeleid is te vinden op onze website.

8.6.5. Beleid schorsing en verwijdering

In uitzonderlijke gevallen (zie Pestprotocol) kan een leerling tijdelijk de toegang tot de school  worden ontzegd. Uiteraard is er in dit soort gevallen overleg tussen de ouders, de leerkracht, de directie en de Bestuurder van CSG De Waard.
Ook kan een leerling definitief van school worden verwijderd. Het beleidsplan ‘Toelating, schorsing en verwijdering leerlingen’ is na te lezen op de website van onze stichting CSG De Waard en op de site van onze school via.

In het proces tot schorsing en/of verwijdering van leerlingen maken we gebruik van een formulier incidentenregistratie. Hierover vindt u ook meer informatie op onze website.

8.6.6. Vervanging leerkrachten

Het wordt steeds moeilijker vervangers te vinden voor afwezige leerkrachten. Vooral het vinden van vervangers in de bovenbouw is problematisch.

Binnen CSG De Waard en op onze school zijn afspraken gemaakt met betrekking tot de vervangingsproblematiek.

Vervanging bij afwezigheid leerkrachten:

* Duo-collega’s nemen evt. de groep van elkaar over.
* Inzet andere parttime collega’s (ook directie - evt. KC)
* Inzet externe vervangers van binnen/buiten CSG De Waard
* Inzet ambulante leerkrachten op hun werkdagen

Bij geen vervangingsmogelijkheden, zoals hierboven beschreven:
* 1 groep ontvangt 1 dag geen onderwijs (ouders weten dit minimaal om 19.00 uur,
  voorafgaande aan de volgende lesdag). Er is opvang voor kinderen waarvoor thuis geen opvang
  mogelijk is.


* Bij afwezigheid van een leerkracht gedurende meerdere dagen waarvoor geen vervanging
  mogelijk is, hebben wisselende groepen een dag geen onderwijs. 
  Leerkrachten nemen -in overleg- de groep over van afwezige leerkrachten.

* Groepen 3 t/m 8: Leerlingen die thuis blijven wegens geen vervanging krijgen (t)huiswerk mee:
   op papier (werkboeken) of met behulp van hun chromebook.

De inspectie stelt dat uren later niet ingehaald hoeven te worden als kan worden aangetoond dat alles in het werk is gesteld om vervanging te vinden.

8.6.7. Goede doelen

Wij laten kinderen kennis maken met christelijke waarden en normen. Daarom vinden wij het belangrijk dat kinderen leren delen met mensen die hulp nodig hebben: ver weg en dichtbij. Elke dag mogen de leerlingen geld meenemen voor het goede doel, maar op dinsdag wordt hier extra aandacht aan besteed.

Uw vrijwillige bijdrage voor het gekozen doel kunt u overmaken naar rekeningnummer IBAN: NL48RABO0369957482 t.n.v. Ouderraad CBS De Weerklank o.v.v. goede doelen school.

Het doel van de zending is Stichting Care4Malawi.
In Malawi zet de fam Barth zich in voor alle mensen die direct of indirect beschadigd zijn geraakt door criminaliteit. Zij helpen daar gebroken levens en relaties te herstellen en hebben oog voor hun lichamelijk en geestelijk welzijn. Met elkaar willen we het werk van familie Barth in Malawi van harte blijven ondersteunen (De kinderen van familie Barth waren leerlingen van onze school tot hun vertrek naar Malawi op 2 april 2024).

9. Christelijke scholengroep De Waard

9.1. Stichting CSG De waard

Onze school maakt deel uit van stichting Christelijke Scholengroep De Waard. Deze stichting beheert in totaal 16 scholen, waaronder 14 basisscholen, een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) en een school voor speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen (ZML). De scholen staan verspreid in de Hoeksche Waard. De nevenvestiging van de ZML-school staat in Middelharnis. Onze scholen worden door ongeveer 2900 leerlingen bezocht. Er werken ongeveer 350 personeelsleden bij CSG De Waard.

Op alle scholen wordt kwalitatief hoogwaardig christelijk onderwijs gegeven. De leerkrachten spannen zich in het beste uit de kinderen te halen. Voor elk kind geldt het voor hem hoogst bereikbare niveau als doelstelling.

Raad van Toezicht
Christelijke Scholengroep De Waard
heeft een Raad van Toezicht en een College van Bestuur. Hiermee voldoet de stichting aan de wettelijke bepaling dat er onderscheid moet zijn tussen bestuur en toezicht. Het College van Bestuur vormt het bestuur van CSG De Waard. De heer J. Winters is benoemd als voorzitter a.i. van het College van Bestuur.

9.2. Missie en visie

De scholen van CSG De Waard nemen een herkenbare plaats in binnen de Hoeksche Waard. Ze
onderscheiden zich door hun signatuur en door hun kwaliteit. Deze constatering leidt tot de volgende
missie: 'Christelijke Scholengroep De Waard: voor bijzonder goed onderwijs'

De scholen zijn open christelijke scholen, die werken vanuit de christelijke traditie. Een belangrijke taak is de overdracht van het culturele erfgoed in de breedste zin van het woord. De leerkrachten in de verschillende scholen begeleiden de kinderen actief bij hun ontdek kings tocht naar de eigen identiteit. Ze geven betekenis aan Bijbelse kernbegrippen. Van essentieel belang hierbij is een levendige en open communicatie op het gebied van levensbeschouwing met iedereen die bij de school betrokken is.

De scholen van CSG De Waard bieden een rijke en stimulerende omgeving, waarin aandacht is voor alle ontwikkelingsaspecten van kinderen: cognitief, sociaal-emotioneel, fysiek en creatief.
Bij al deze aspecten wordt uitgegaan van geloof en vertrouwen in kinderen, het bieden van individuele
uitdaging en ondersteuning.

De scholen van CSG De Waard bieden een sociaal en fysiek veilig opvoedingsklimaat. Ze nemen een centrale plaats in binnen de samenleving, doordat ze een ontmoetingsplaats zijn voor kinderen en ouders. De leerkrachten, die zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie, stimuleren de kinderen om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Ze leren kinderen samenwerken en verantwoordelijkheid dragen voor zichzelf en voor anderen.

9.3. Bestuurskantoor

Het bestuurskantoor is het kantoor van de stichting waar de administratie en de ondersteunende diensten zijn ondergebracht. Vanuit dit kantoor ondersteunt het bovenschools managementteam het College van Bestuur en de scholen. 

Adresgegevens:
Maseratilaan 14,
3261 NA Oud-Beijerland,
tel. 0186621461,
e-mail: bestuur@csgdewaard.nl

Meer informatie over Christelijke Scholengroep De Waard kunt u vinden op onze website: www.csgdewaard.nl.

9.4. Klachtenprocedure

Waar samengewerkt wordt, kunnen spanningen ontstaan. Spanningen tussen een leerling of een ouder enerzijds en de schoolleiding, een leerkracht of een ander die bij school is betrokken anderzijds. Natuurlijk bespreekt u een probleem in eerste instantie met de betreffende persoon. Mocht u er met die persoon of de schoolleiding niet uitkomen dan is het mogelijk om de klacht voor te leggen aan de vertrouwenspersoon van onze school, juf Mariëtte Bouman, zij kan u adviseren over de te volgen procedure.

Als de reeds genoemde gesprekken niet tot goede afspraken leiden, kunt u de klacht schriftelijk voorleggen aan de voorzitter van het College van Bestuur.

J. Winters, Bestuurder
e-mail: bestuur@csgdewaard.nl
tel.: 0186 621461

De klachtenprocedure van onze stichting vindt u op de website van CSG De Waard.https://www.csgdewaard.nl/over-de-waard/klachtenprocedure/ 

9.5. Beeldcoaching

Binnen Stichting CSG De Waard werken we voortdurend aan de professionalisering van leerkrachten en daarmee aan de kwaliteit van het onderwijs. Een vorm van professionalisering is Beeldcoaching.
Beeldcoaching is een methode om leraren praktisch te ondersteunen bij de interactie, de didactiek en de klassenorganisatie in de groep.

Het is mogelijk dat uw kind(eren) gedurende het jaar op deze videobeelden komen te staan. Ze zijn alleen voor intern gebruik, worden niet openbaar gemaakt en na een traject gewist. Het protocol met de gedragscode SVIB, waarin de algemene regels over onder andere waardigheid en vertrouwelijkheid worden beschreven, kunt u eventueel opvragen bij de directeur van de school.

Wij gaan ervanuit dat u toestemming geeft de beelden voor bovenstaande doelen te gebruiken. Mocht u bezwaar hebben of meer informatie wensen, dan kunt u contact opnemen met de directeur van de school.

9.6. Meldcode

Als wij een vermoeden hebben dat een leerling mogelijk slachtoffer is van huiselijk geweld en/of
kindermishandeling, dan handelen wij zoals beschreven staat in de 'Meldcode huiselijk geweld en
kindermishandeling.' Deze beschrijft in vijf stappen wat een school kan doen, zoals het aangaan van een gesprek met ouders t/m het inschakelen van hulpverlening.

De meldcode ligt ter inzage op de scholen en op het kantoor van CSG De Waard in Oud-Beijerland.

9.7. Vertrouwensinspecteurs

Voor klachten over seksueel misbruik, seksuele intimidatie, discriminatie, fundamentalisme, ernstig fysiek
geweld of geestelijk geweld kunt u contact opnemen met een vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs.

De vertrouwensinspecteurs zijn alle werkdagen tijdens kantooruren (08.00-17.00 uur) bereikbaar op het
nummer: 0900 111 3 111.