fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
10
mei

Groep 7/8 naar Overloon

In 2020 was afgesproken dat de groepen 7 en 8 van de beide basisscholen het oorlogsmuseum in Overloon zouden bezoeken. De Oranjevereniging had besloten dit educatieproject voor een groot deel te financieren voor de ouste leerlingen van de basisscholen wegens 75 jaar bevrijding in Nederland. Doot Corona kon het bezoek aan Overloon in 2020 en 2021 geen doorgang vinden. Gelukkig was dit wel mogelijk op maandag 9 mei 2022. Het was voor alle leerlingen en begeleiders een leerzame dag.  
Het museum bestaat uit twee delen: 
* Een tentoonstelling over Nederland in de Tweede Wereld Oorlog.
Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Na een paar dagen strijd geeft Nederland zich over. Er volgen vijf jaren van bezetting. Hoe gedraagt de Duitse bezetter zich?
En wat betekent dat voor de bevolking? Pas je je aan, werk je mee met de overheersers of kom je in verzet?
En wat gebeurt er met je als je Joods bent? In de tentoonstelling vertellen acht personen hun verhaal.
* Een grote militaire hal met 150 voer- vaar- en vliegtuigen.

Onze leerlingen begonnen het bezoek met een speurtocht in de militaire hal. Daarna nam een rondleider de kinderen gedurende een uur mee door de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de hand van acht verschillende personages en aan hen gekoppelde thema's/dilemma's. 
Dit was een bijzonder indrukwekkend uur en een uur waarin ook werd nagedacht over het eigen handelen in bepaalde situaties: Wat zou jij doen als jij toen had geleefd?
Vanzelfsprekend was er ook aandacht voor de oorlog in Oekraine: leven in oorlog en vrede.

Na een leerzame dag, een dag vol indrukken, kwamen we na een lange busreis om 16.15 uur weer terug bij school.
De komende weken zal groep 7/8 het bezoek aan Overloon verwerken tijdens het project: 'Reis door de tijd': oorleg en vrede.