Visie op leren
Relatie en verwachtingen
Om tot bijzonder goed onderwijs te komen is het hebben van positief welbevinden en goede relaties essentieel. Relaties tussen leerlingen onderling, maar ook tussen leerkracht en leerling. Wanneer leerlingen zich goed voelen, komen zij beter tot leren. Op De Weerklank vinden we het hebben van relaties daarom een wezenlijk onderdeel van het leren. Om op een goede, fijne manier met elkaar te leren omgaan, maken we onder andere gebruik van de lesmethode Kwink (gedrag en burgerschap) en hebben we een gedragsplan geschreven.
Leerkrachten werken aan de relatie met leerlingen door onder andere oog te hebben voor de leerlingen door te groeten bij binnenkomst, complimenteren te geven en regelmatig informele gesprekjes te hebben. Onderdeel van een goede relatie is ook het hebben van hoge verwachtingen. Op De Weerklank hebben we hoge verwachtingen van onze leerlingen. Waarbij we zien dat alle leerlingen zich ontwikkelen (zowel cognitief als sociaal emotioneel), passend bij zijn of haar potentieel. Referentieniveaus 2F voor taal en 1S voor rekenen zijn onze ambitie voor iedere leerling. Onderzoek toont aan dat het hebben van hoge verwachtingen, het onderwijs op positieve wijze beïnvloedt (Rubie-Davies, 2022). Dit betekent voor ons echter niet dat alle leerlingen hoge resultaten moeten behalen. We streven naar hoge resultaten, passend bij het potentieel van de leerling.
Kenniscurriculum
De Weerklank ziet kennisoverdracht als de hoofdtaak van het onderwijs. Uit onderzoek is gebleken dat kennis altijd vooraf moet gaan aan vaardigheden. De lessen moeten worden ingericht met als doel de overdracht van kennis, gevolgd door herhaling en om vervolgens te komen tot het maken van verbindingen in die kennis. Deze informatie is afkomstig van de negen cognitieve principes om tot leren te komen (Willingham, 2021).
Hoe we iets gaan onderwijzen, heeft verband met wát we willen onderwijzen (Ashman, 2021). De basisvakken taal en rekenen hebben nog steeds de hoogste prioriteit in ons curriculum. Kennis op deze deelgebieden voorspelt een grotere kans op een succesvolle deelname aan een vervolgopleiding en volwaardige deelname in de maatschappij. (Willingham, 2021)
De leerkrachten op De Weerklank hebben naast deze expertise ook kennis van het model van leren waarbij we uitgaan van de transfer van kennis vanuit het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. Het is essentieel om kennis te verankeren in het langetermijngeheugen. Het kortetermijngeheugen is beperkt belastbaar. Doordat we inzetten op het automatiseren van lesstof, ontlasten we het kortetermijngeheugen en zijn leerlingen beter in staat complexe opdrachten te verwerken. Tevens gaan we uit van het belang van het activeren van de voorkennis, zodat de nieuwe kennis beter beklijft. Onderstaande afbeelding toont een schematische weergave hiervan.
De Weerklank kiest ervoor om de kerndoelen zoals deze zijn geformuleerd door SLO te volgen. Deze doelen vormen de leidraad van ons lesgeven.
Bij het inrichten van het onderwijs maken we gebruik van hedendaagse lesmethoden.
Deze methodes zijn een hulpmiddel bij het bereiken van de kerndoelen. Wanneer er wordt gekozen voor een nieuwe lesmethode, baseren we de keuze op dit visiedocument.
